Amstelveen College moet toelatingsbeleid direct aanpassen

Het Amstelveen College moet met onmiddellijke ingang het toelatingsbeleid aanpassen. Dat betekent dat kinderen uit Ouder-Amstel nu net zoveel kansen hebben om toegelaten te worden als kinderen uit Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald.

Stichting BOK-OA (bestaande uit Ouder-Amstelse ouders) besloot het Amstelveen College (AC) voor de rechter te slepen, omdat de school eerder dit jaar het toelatingsbeleid had gewijzigd. Met als gevolg dat kinderen uit Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer voorrang kregen in de loting op kinderen uit Ouder-Amstel. Dit zou betekenen dat kinderen met een VMBO-t advies geen kans maakten om toegelaten te worden, vanwege de grote aanwas. Ook de kans op toelating voor kinderen met een Havo-VWO advies kwam hierdoor volgens de stichting BOK-OA onder druk te staan.

De rechter verbood de school vrijdag echter nog langer onderscheid te maken tussen kinderen uit Ouder-Amstel en kinderen uit Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer. De rechter was vrijdag namelijk van mening dat het Amstelveen College onvoldoende grond heeft om kinderen uit Ouder-Amstel anders te behandelen. Ouder-Amstelse leerlingen dienen volgens de rechtbank evenveel kans te krijgen op toelating als de leerlingen uit de genoemde drie gemeenten.

De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar zijn deze week begonnen. De Stichting BOK-OA laat weten dat er vele opgeluchte reacties zijn van ouders wiens kinderen weer een eerlijke kans maken om toegelaten te worden op het Amstelveen College.