Ron Peeters

Ron Peeters is geboren in Amsterdam en begon al vroeg met het draaien van plaatjes, vooral op verjaardagsfeestjes. De pick-up, versterker, cassetterecorder en luidsprekers gingen vanuit zijn slaapkamer naar de achterkamer boven in huis. Tafel en stoelen aan de kant, voetjes van de vloer. Zijn ouders, zus, broers, nichtjes, neefjes, tantes en ooms dansten er vrolijk op los. Wat een magie, dacht de kleine Ron: dat smaakt naar meer!

Begin jaren 70 mocht hij voor het eerst op zondagmiddag mee naar een buurtdisco samen met zijn 4 jaar oudere zus, die voor straf haar kleine broertje mee moest nemen omdat ze de avond ervoor was gaan stappen en te laat thuis gekomen! Voor hem totaal geen straf, ze dansten daar op gave muziek en de meisjes droegen zelfs hotpants, wauw!

Iets later mocht Ron tijdens een tweewekelijkse zondagmiddagsoos in een bijgebouw van de Sint-Lucaskerk in Osdorp plaatjes draaien voor een groter publiek. De grote luidsprekerzuilen uit de kerk mocht hij op zijn eigen apparatuur aansluiten. Een enorme sjouwpartij was het wel met dat elektronische speelgoed uit Eindhoven maar zo leuk om te doen. De bezoekers namen zelf ook singles, elpees en cassettebandjes mee. Eén moment vergeet hij nooit, iemand reikte hem de elpee “Innervisions” van Stevie Wonder aan met het verzoek de gehele versie van “Living For The City” (7m26s) te draaien! Hij was zo blij verrast, er gebeurde een WONDER!, dit smaakte naar nog meer en het verzamelen van muziek begon en duurt nog steeds voort, thanks to mr. Steveland Morris.

Via zijn oudste broer organiseerde hij een klasse avond in een jeugdsociëteit “Bill 99” op de Bilderdijkkade in Amsterdam en legde daar zijn tweede gekochte 12-inch op de draaitafel “It’s Ecstasy When You Lay Down Next To Me” van Barry White. Bij de eerste tonen was de dansvloer gelijk goed gevuld met leerlingen, juffen en meesters.

In de periode 1985 – 1986 draaide hij bij piratenstation Action Radio vanuit een schuur in Almere-Haven. Op maandagavond “The Late Night Show” en op woensdagavond “Happy Hour”. Bijna alle uitzendingen heeft hij nog op cassettebandjes. Het klinkt misschien wat vreemd maar op verzoek van de politie verzorgde hij samen met zijn mede piraten van het station discofeesten tijdens de luilaknacht in de sporthallen van Almere. Het kat- en muisspel met de Radio Controle Dienst ging verder en op enig moment betekende het einde oefening! In diezelfde periode draaide hij regelmatig in een discotheek in Almere-Haven en later ook op feestjes, partijtjes en bruiloften.

Na een stilte periode maakte hij vanaf 2008 diverse programma’s bij de verschillende lokale omroepen in Almere. Hij verzorgde verschillende ochtendshows, ’s avonds “Almere Actueel” maar ook het middagprogramma “Tot Over Je Oren” was erg leuk om te doen; ook viel hij regelmatig in voor afwezige collega’s. Maar het allerleukste was toch wel het zaterdagavondprogramma “Club Classics” wel of niet samen met een Engelse DJ, drie uur lang de vetste club classics. Het hoogtepunt tijdens een reünie uitzending was het verrassingsbezoek van George McCrae met zijn (Nederlandse) vrouw en Ronnie Canada van Caviar.

Zijn echte passie heeft alles met The Sound Of Philadelphia (TSOP) te maken. The Trammps, zijn all time favorites en het gehele Philly- en Salsoulrepertoire daar kun je hem ’s nachts voor wakker maken. Een van Ron’s hoogtepunten is dan ook het bezoek aan de Sigma Sound Studios, 212 North 12th street in “The City Of Brotherly Love” Philadelphia. De eerste keer in 1993 en later nog eens in 2006, toen al drie jaar in handen van een nieuwe eigenaar die hij bij toeval sprak. Deze heilige studiogrond trilde echt onder zijn voeten. De plek waar “Love Train”, “Me And Mrs. Jones”, “When Will I See You Again”, “Nights Over Egypt” en vele andere klassiekers werden opgenomen en wel of niet gemixt. Ook veel artiesten met contracten bij andere platenlabels dan Philadelphia International Records (PIR) zoals The Spinners, The Whispers, Curtis Mayfield, Engelbert Humperdinck, Ray, Goodman & Brown en Gloria Gaynor namen hun albums op in Sigma Sound Philadelphia. De geschiedenis leert ook dat veel blanke popartiesten daar hun vocale kunsten hebben bewezen. Zo werd er bijvoorbeeld begin jaren 70 een live optreden van “Piano Man” Billy Joel vanuit de Sigma Sound Studios op een lokaal radiostation uitgezonden. Dit optreden ging niet onopgemerkt voorbij,  het zorgde voor een regelrechte doorbraak van Billy Joel. Ook het album “Young Americans” van David Bowie met medewerking van iconen als Luther Vandross, John Lennon, David Sanborn, Larry Washington en Ralph McDonald is een goed voorbeeld van hoe studio eigenaar en oprichter Joe Tarsia iedereen een kans gunde.

Bij de legendarische Sound Of Philadelphia (TSOP) mogen grote namen als Kenneth Gamble, Leon Huff, Thom Bell (The Mighty Three), Linda Creed, Ronald Baker, Norman Harris, Earl Young, McFadden & Whitehead, The Sweethearts Of Sigma, Bobby Eli, Tom Moulton en vele, velen anderen niet vergeten worden. En natuurlijk alle artiesten die Philadelphia International Records (PIR), Salsoul Records en alle gerelateerde platenlabels op de kaart hebben gezet.

Vanaf zaterdagmiddag 1 juni 2019 wacht het nieuwe avontuur bij Jamm FM, deze uitdaging ziet Ron Peeters als een hele eer en hij vindt het best wel erg spannend allemaal, heel veel zin in…

Bron afbeeldingen:

Gamble & Huff Music: http://www.gamble-huffmusic.com/home/

Tower Records Japan Inc. (JP) : https://tower.jp/


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background