100 extra plekken bij vluchtelingenopvang Amsterdam- Duivendrecht

Geschreven door Op 31 maart 2023

De vluchtelingenopvang aan de Wenckebachweg 144 te Amsterdam-Duivendrecht breidt uit met 100 plekken voor asielzoekers. Hiervoor moet het gebouw aangepast worden. Het Rijk vergoedt de kosten van de verbouwing. De verbouwings­werkzaamheden zijn vrijdag 31 maart, begonnen. Naar verwachting kunnen vanaf maandag 1 mei de eerste extra asielzoekers hun intrek nemen.

Uitbreiding

De nood aan opvang voor vluchtelingen in Nederland is hoog. De gemeente Ouder-Amstel neemt hierin haar verantwoordelijkheid en wil haar steentje bijdragen. Op 14 februari 2023 is de tijdelijke opvang te Duivendrecht geopend, aan de Wenckebachweg 144. Deze locatie biedt tot 1 augustus 2023 opvang aan gemiddeld 100 vluchtelingen uit Oekraïne en 150 asielzoekers. Destijds is niet het hele gebouw benut. Daarom bestaat de mogelijkheid tot uitbreiding naar 100 extra plekken voor asielzoekers.

Evaluatieonderzoek

De gemeente heeft een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de actuele situatie rondom de opvang. Hierbij zijn gesprekken gevoerd met betrokken partijen: bewoners, het Rode Kruis, sociale werkers, beveiligingsdiensten, de eigenaar en vastgoedbeheerder, andere (mede)gebruikers van het pand, bedrijven in de omgeving. Ook de dag- en nachtrapportages van de beveiliging en het Rode Kruis zijn bestudeerd.

Hieruit blijkt dat de opvang voor bewoners leefbaar en veilig is. Ook voor de omgeving is de situatie beheersbaar en veilig. Aan de hand van dit resultaat heeft het college dinsdag 28 maart 2023 besloten de opvang uit te breiden met 100 plekken voor asielzoekers. Een positieve uitslag van het onderzoek was voorwaarde voor de uitbreiding. Vanaf 1 mei 2023 gaat de gemeente ongeveer 100 extra asielzoekers aan de Wenckebachweg 144 huisvesten. Deze locatie kan tot 1 augustus 2023 worden gebruikt.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp