Hugo de Jonge ondertekent de overeenkomst voor Flexwoningen

Geschreven door Op 25 februari 2023

Vrijdag was minister Hugo de Jonge in Ouder-Amstel voor de ondertekening van een overeenkomst met de Metropoolregio over flexwonen.  Gemeente Ouder-Amstel was deze middag gastheer. Er komen op korte termijn 440 flexwoningen op locatie P-Bus nabij de Arena. Later zullen er elders nog 100 flexwoningen bij komen. Vrijdagmiddag is tussen de gemeenten, woningbouw en de minister een overeenkomst gesloten, waarmee de realisatie van flexwoningen in onze gemeente een stuk eenvoudiger wordt.

Luister Hugo de Jonge hier terug:

Flexwonen

Eind 2024 worden in de buurt van de Johan Cruijff Arena 440 tijdelijke huurwoningen gerealiseerd. Deze flexwoningen zijn voor 50% bedoeld voor jongeren en starters uit Ouder-Amstel en de regio die ingeschreven staan bij Woningnet.

Bij de huidige extreme woningnood staan jongeren vaak achteraan in de rij. Gemeente Ouder-Amstel maakt zich hard voor dit project en de woningcorporaties Ymere en Eigen Haard realiseren en beheren straks de woongebouwen. De woningen blijven maximaal vijftien jaar staan en kunnen daarna elders worden hergebruikt.

De woongebouwen komen op de locatie P-Bus, de parkeerplaats voor bussen tijdens evenementen. Het is een goed bereikbare en aantrekkelijke plek door een groot aanbod van sport en entertainment en horeca aan de Arena Boulevard en bij de Arenapoort. Dit initiatief voor flexwonen is zeer aantrekkelijk voor jongeren, die hier een gloednieuw appartement en gemeenschappelijke ruimtes zullen vinden.

Gemeente Amsterdam zorgt er samen met de gemeente Ouder-Amstel voor dat de bussen die normaal op P-Bus parkeren, vanaf eind 2023 tijdens evenementen terecht kunnen op een andere, tijdelijke parkeerplaats bij station Duivendrecht. Als over enkele jaren de Smart Mobility Hub klaar is, gaan de bussen bij evenementen hier parkeren.

Voor de tijdelijke locatie voor de bussen en voor de realisatie van de flexwoningen zullen in 2023 omgevingsvergunningen worden aangevraagd. Ouder-Amstel en de partners zullen de komende maanden de belanghebbenden in de omgeving verder informeren over de plannen.”

Financiën

Ouder-Amstel is verantwoordelijk voor het bouw- en woonrijp maken van de locatie van de flexwoningen en het inrichten van het alternatieve parkeerterrein bij station Duivendrecht. Aangezien Ouder-Amstel hiervoor geen financiële middelen heeft, is het publieke tekort gedekt met subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en financiële bijdragen van de Provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

Participatie

Op 20 februari 2023 vond de participatiebijeenkomst voor belangstellenden uit de omgeving plaats.  Gemeente Ouder-Amstel presenteerde de locatie, de planning en de benodigde vergunningsprocedures. De woningcorporaties Ymere en Eigen Haard lieten zien waar ze staan in de ontwikkeling met een inpassingsstudie van het aantal woningen op deze plek en referentiebeelden van vergelijkbare flexprojecten elders. Bekijk de presentatie hieronder bij ‘downloads’.

Zie ook: Flexwonen – De Nie

uwe Kern

Foto: Jammfm
Auteur: Daniel Zondervan


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp