Noord-Holland heeft relatief lage biodiversiteit

Geschreven door Op 1 februari 2024

De Noord-Hollandse natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 37 unieke soorten dieren, bomen, bloemen en paddenstoelen per km². Deze diversiteit aan soorten ligt 3% onder het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per km². Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van ruim 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Noord-Holland biedt een diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.

Bergen (NH.) heeft hoogste biodiversiteit in Nederland 
De Noord-Hollandse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Bergen (NH.). Bergen scoort niet alleen op gemeentelijk niveau het hoogst, maar ook op landelijk niveau. Per km² zijn hier 93 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Noord-Holland met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

  1. Bergen (NH.): 93 soorten per km²
  2. Wijdemeren: 65 soorten per km²
  3. Castricum: 62 soorten per km²
  4. Zandvoort: 62 soorten per km²
  5. Den Helder: 61 soorten per km²

Ouder-Amstel komt uit op de volgende getallen

  • Meeste unieke soorten die zijn waargenomen komt uit op: 41 soorten per km²
  • Bedreigde vogels: 74 van de 94 bedreigde vogelsoorten zijn hier waargenomen

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in Noord-Holland
Altijd al een scholekster willen spotten? In Noord-Holland ben je dan aan het juiste adres. De afgelopen 70 jaar werd deze vogel hier 298.220 keer gespot. Ook de meerkoet (120.782) en de kokmeeuw (107.316) worden in Noord-Holland vaak waargenomen.

Planten die vaak gespot worden in Noord-Holland zijn riet en fioringras. Qua paddenstoelen en schimmels doet groot dooiermos het goed in Noord-Holland. Deze werd de afgelopen 70 jaar 3.210 keer gespot.

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Noord-Holland de meeste kans in de gemeenten Bergen en Schagen.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp