Farmwalk Ouderkerk aan de Amstel
Geschreven door Nieuwsredactie Op 24 mei 2025
Ouderkerk aan de Amstel – De vraag is niet óf we de emissies in de melkveehouderij moeten verlagen, maar hóe we dit op een slimme manier doen. Het goede nieuws? Met de juiste aanpak levert het niet alleen milieuwinst op, maar ook financieel voordeel!
Richard Korrel, vierde generatie op Boerderij Polderzicht, geeft inzicht in de betekenis van de Farmwalk. In samenwerking met Netwerk Praktijkbedrijven organiseren de initiatiefnemers achter Bemest op zijn best diverse workshops.
Bedrijfsleider Delian Kook van Netwerk Praktijkbedrijven deelt praktische strategieën om emissiearm te werken op jouw bedrijf. Hij laat zien hoe je met slimme dagelijkse keuzes al flinke stappen kunt zetten, zonder direct grote investeringen te hoeven doen.
Auteur en Video: Ika Berman
Leren op het land: boeren wisselen kennis uit tijdens Farmwalk
Ouder-Amstel – Tientallen boeren verzamelden zich afgelopen donderdag op het erf van melkveehouder Richard Korrel voor een zogeheten Farmwalk: een praktijkgerichte wandeling door het boerenland, gericht op het delen van kennis en het verbeteren van duurzame landbouw in de regio. Richard Korrel, zelf vierde generatie melkveehouder, stelde zijn bedrijf open voor collega’s en experts: “Ik doe mee om te laten zien wat er allemaal mogelijk is én om zelf te leren – bijvoorbeeld hoe ik mijn machine kan optimaliseren.”
De Farmwalk is een initiatief van Netwerk Praktijkbedrijven, dat in samenwerking met boeren op locatie bijeenkomsten organiseert waarin emissieverlaging centraal staat. Delian Gohl, bedrijfsbegeleider bij het netwerk, licht toe: “Deze editie draait om emissiearm werken op je eigen boerderij. We kijken naar drie onderdelen: het voer van de koeien, de inrichting van de stal en de manier van bemesten. Juist in het dagelijkse werk van de boer liggen kansen om methaan en ammoniak terug te dringen, zonder dat er meteen dure investeringen nodig zijn.”
Gewoon doen, gewoon delen
De kracht van de Farmwalk zit in de praktijkgerichte aanpak. Terwijl deelnemers door het weiland lopen en demonstraties volgen, delen ze hun ervaringen. “Het werkt het beste als je ziet hoe een collega het doet,” vertelt een melkveehouder die al 36 jaar in het vak zit. “Veranderingen zijn ingrijpend, maar gelukkig komt het niet allemaal tegelijk.”
De sfeer was informeel en leerzaam tegelijk. Broodjes bal en praktijkkennis gingen hand in hand. De deelnemers kregen uitleg over nieuwe technieken, maar vooral ook over het slimmer inzetten van bestaande middelen. “Een stal heb je al, maar door aanpassingen in ventilatie of de vloer kun je al stappen zetten,” aldus Gohl. “Het gaat om kijken naar wat je al hebt en hoe je daar emissies mee kunt reduceren.”
Samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw
De Farmwalk onderstreept het belang van samenwerking in de sector. Door boeren, adviseurs en onderzoekers samen te brengen op het erf, ontstaat een omgeving waarin leren van elkaar centraal staat. Korrel: “Je leert het meest van collega’s in het veld. Daarom doe ik graag mee aan dit soort netwerkdagen.”
De volgende Farmwalks staan al op de planning, waarbij telkens een ander thema centraal staat – altijd gericht op praktische oplossingen die werken op het boerenbedrijf.
Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm