Stolpersteine in Amsterdam: ‘Herdenken begint bij één steen’
Geschreven door Nieuwsredactie Op 27 juli 2025
Ouderkerk aan de Amstel – In het programma Start Me Up spraken Barbara en Ilona met An Huitzing, vrijwilliger bij de Stichting Stolpersteine Amsterdam. Ze vertelde over de betekenis en het proces achter deze bijzondere herdenkingsstenen.
Luister de uitzending hier terug:
De Stolpersteine, bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, zijn kleine messing plaatjes in het trottoir voor woningen van mensen die tijdens het naziregime zijn gedeporteerd of vermoord. “Hij wilde de slachtoffers een naam en plek teruggeven, precies daar waar ze leefden,” aldus Huizing. De eerste steen werd in 1992 in Keulen geplaatst, illegaal en zonder toestemming.
Sinds 2012 worden de stenen ook gelegd in Amsterdam. Inmiddels liggen er ruim 3.800 verspreid over de stad – het hoogste aantal in Nederland en zelfs het derde van Europa, na Berlijn en Hamburg.
Volgens Huitzing begint het vaak bij een persoonlijke vraag: “Oma, had jij ook ouders? Wat gebeurde er met hen?” Die nieuwsgierigheid leidt families soms tot een aanvraag voor een Stolperstein. Aanvragen kunnen worden gedaan via de stichting en worden zelden geweigerd, tenzij er al een steen op dezelfde plek ligt. Aanvragers betalen zelf de kosten; de plaatsing gebeurt in samenwerking met de gemeente en vaste straatmakers van de stad.
Amsterdam is volgens Huizing koploper dankzij de betrokkenheid van bewoners. “Elke steen is een klein monument, maar ook een begin van een gesprek,” zegt ze. Wel waarschuwt ze: “Poets ze liever met koperpoets dan met zuur of zout – dat tast het messing aan.”
Meer weten of een steen aanvragen? Kijk op stichting stolpersteine
Auteur: Barbara Huigen
Foto: An Huitzing (Stichting Stolpersteine)