Amstelveen en Ouder-Amstel gaan samen handhaven op de Amstel op overlast van pleziervaart

Geschreven door Op 12 juni 2023

Ouder-Amstel en Amstelveen gaan nauwer samenwerken om overlast van pleziervaart op de Amstel nog beter aan te aanpakken. Hiervoor hebben burgemeesters Tjapko Poppens van Amstelveen en Joyce Langenacker van Ouder-Amstel vrijdag 9 juni jongstleden een samenwerkingsconvenant ondertekend.

Vanaf nu stappen op regelmatige basis handhavers van de gemeente Ouder-Amstel aan boord van de handhavingsboot van Amstelveen. De boot is op mooie dagen aanwezig op de Amstel om te handhaven op met name overlast van te harde muziek en te hard varen. De politie vaart al langer mee. Door samen te werken kan er vaker worden gevaren, effectiever worden opgetreden op het grondgebied van beide gemeenten en sneller worden gereageerd op handhavingsverzoeken van omwonenden.

Burgemeester Joyce Langenacker: ‘In Ouderkerk aan de Amstel zijn de klachten van omwonenden op en rondom onze Amstel en wateren in de zomer toegenomen. Gefeest, wildplassen, afvaldumpen zijn vervelende bijproducten van een mooie zomerse dag op het water. Wij zijn trots op onze Amstel. Gasten zijn meer dan welkom, maar moeten zich wel als gast gedragen. De samenwerking met Amstelveen en de politie zorgt voor een stevige aanpak met als doel netter gedrag en minder klachten.’

Last onder dwangsom
Schippers die de vaarregels overtreden kunnen van handhaving een last onder dwangsom opgelegd krijgen van €1500. De last onder dwangsom geldt als stok achter de deur. Bij een tweede overtreding moet dit bedrag worden betaald. Doel van een last onder dwangsom is het veranderen van het gedrag van schippers, zodat ze niet een tweede keer de fout in gaan. Voorheen riskeerden overlastgevers een boete van €150.

Vaarregels
Om de belangrijkste vaarregels onder de aandacht te brengen, staan er al een aantal jaar waarschuwingsborden langs de Amstel ter hoogte van de Kalfjeslaan vanuit Amsterdam gezien en bij de Hollandsedijk vanuit Uithoorn gezien. Hierop staat dat er geen versterkte muziek gedraaid mag worden, 9 kilometer per uur de maximale snelheid op het water is en dat er geen afval achtergelaten mag worden. De gemeenten hebben de bootverhuurmaatschappijen gevraagd om de flyer met de vaarregels op de Amstel aan de huurders van boten mee te geven.

Bron: Jammfm
Foto: Astrid van der Vorm
Auteur: Hans Krabbendam


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp