Bijzondere expositie: Expressie van Vrijheid

Geschreven door Op 30 oktober 2022

Zaterdag 29 oktober was initiatiefnemer, organisator is Karin Hovius bij ons in de uitzending. Zij is lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas en vertelde over een unieke tentoonstelling, zowel in het Dorpshuis als in de Kloosterstraat 25 in Duivendrecht.
16 zelfstandig opererende kunstenaars zijn op het idee gekomen om hun expressie van vrijheid vast te leggen in verschillende kunstvormen. Deze bijzondere expositie kan je komen bekijken vanaf zaterdag 22 oktober 13 uur in het Dorpshuis en in de Kloosterstraat 25 en de expositie loopt tot 4 december.
Luister het interview hier terug:

Een aantal exposanten is aangesloten bij de Amsterdamse kunstvereniging Sint Lucas die al 142 jaar bestaat. Deze vereniging exposeert vaak samen, of gaan tijdens een maandelijkse borrel met elkaar het gesprek aan om ideeën uit te wisselen over techniek en inhoud.

In tegenstelling tot normale tentoonstellingen gaat het er bij deze expositie juist om dat er GEEN thema is. Herman Deen, een van de exposanten, legt uit hoe dat zit. “Elke kunstenaar is vrij om over te dragen wat hij of zij wil. Soms ben je aan regels gebonden, maar in dit geval mag je voor de volle 100% je creativiteit de vrije loop laten. Dat is het mooiste: als je alles loslaat en daaruit uitkomt wat daar uitkomt. En in mijn idee is dat vrijheid van expressie.” In deze expositie willen de kunstenaars tonen hoe zij vrijheid zien en die met u delen. En niet alleen de kunstenaar krijgt als het ware carte blanche. De toeschouwer mag er dan ook van vinden wat hij wil!

In het dorpshuis worden met name schilderijen getoond. Denk hierbij aan grafisch werk van Renée Blom, zeefdruk- hout- en papierkunst van onder andere Jan van Dijk. Daarnaast nog een aantal werken van fotografen zoals Nynke Vissia . Bij haar ligt de nadruk op spelen met kaders. Door een onverwachte camerahoek of compositie, ziet de beschouwer niet meer (meteen) wat hij ziet.

In de Kloosterstraat staan 3D-kunstwerken vervaardigd uit gips, steen, brons e.d. Zo maakt Erik Timmermans van karton zowel conceptueel als figuratief werk. Hij haalt zijn inspiratie uit de architectuur van de voormalige D.D.R. Soms in kleur, dan weer in wit. Beeldhouwer Kees Reek maakt abstracte en semi-figuratieve 3D werken, die vaak ontstaan naar aanleiding van artikelen en foto’s waarbij de uiteindelijke compositie zich tijdens het hakken ontwikkelt. Autodidact Karin Hovius heeft zich dan weer toegelegd op de digitale kunst.

Deze expositie “Expressie van vrijheid” laat kunst in al haar facetten zien. De werken zijn zorgvuldig bij elkaar gezocht. Kom zeker een kijkje nemen.  De officiële opening met de wethouder vindt plaats op zaterdag 22 oktober om 13uur in het Dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht. Er wordt een drankje geschonken en het Clarinet Choir Prinses Irene orkest zal een muzikaal intermezzo verzorgen. De toegang is gratis.

De expositie loopt van 22 oktober t/m 4 december zowel in het Dorpshuis (schilderijen/foto’s) als in de Kloosterstraat 25 (beeldhouwwerken – op loopafstand van het dorpshuis). De openingstijden van het dorpshuis zijn van di-vrijd van 10 tot 17u en zat. van 11 tot 16u. Openingstijden Kloosterstraat 25: in het weekend van 12 tot 17uur. Voor meer informatie wat betreft openingstijden, kunt u bellen met Coherente: 06-51822068

Auteur: Pieter Kuijt
Bron: Jammfm
Foto: Karin Hovius

Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp