De Nieuwe Kern: 4.500 woningen in een nieuwe groene wijk

Geschreven door Op 30 januari 2020

Plannen De Nieuwe Kern sinds vandaag openbaar. Kijk op www.denieuwekern.nl

Tussen station Duivendrecht en de A2 verrijst de komende jaren een bijzondere nieuwe stadswijk: De Nieuwe Kern. Het wordt een compleet stuk stad, met 4.500 woningen rondom een groot stadspark, bedrijven, horeca en kantoren. Ook komt er door de plannen duidelijkheid voor de volkstuinders in het gebied: twee derde kan op de huidige plek blijven en de rest krijgt een alternatief aangeboden in hetzelfde gebied.

De Nieuwe Kern ligt in de gemeente Ouder-Amstel, tussen Amstel Business Park, station Duivendrecht en de Johan Cruijff ArenA. Een deel van de grond is eigendom van Amsterdam. De gemeente Ouder-Amstel heeft samen met ons en de andere grondeigenaren (VolkerWessels Vastgoed, NS Stations en Ajax) een concept-structuurvisie opgesteld. Daarin staat waar wat gebouwd mag worden.

Levendige stadswijk

In De Nieuwe Kern komen niet alleen woningen; het wordt echt een compleet stuk stad, waar je ook kunt sporten, recreëren en ontmoeten. Alles wordt met elkaar verbonden door een centraal gelegen park ter grootte van het Vondelpark. Ajax krijgt de mogelijkheid om trainingscomplex De Toekomst uit te breiden.

Volkstuinparken kunnen blijven

In de eerste plannen voor De Nieuwe Kern uit 2017 was voorzien dat het grootste deel van de volkstuinparken plaats zou moeten maken voor woningbouw. Dat is nu van de baan. In de nieuwe plannen kan twee derde van de volkstuinen op hun huidige plek blijven. De rest krijgt een nieuwe plek aangeboden binnen hetzelfde tuinparken gebied. De volkstuinen worden gemiddeld iets kleiner, maar krijgen wel de garantie dat ze hier kunnen blijven. Amsterdam gaat de komende tijd in gesprek met de volkstuinders om samen de veranderingen aan de volkstuinen en de openbare ruimte vorm te geven.

Fietsroute

Door het gebied komt een openbare fiets- en wandelroute die De Nieuwe Kern verbindt met Amsterdam Zuidoost en de rest van Amsterdam. De fietsverbinding wordt verbonden aan een fietsroute door de Amstelscheg, om de onderlinge bereikbaarheid tussen Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel te verbeteren.

Bereikbare woonwijk

De Nieuwe Kern ligt vlak bij station Duivendrecht en is daarmee de ideale locatie voor een goed bereikbare woonwijk. Op de huidige locatie van sportpark Strandvliet wordt een Smart Mobility Hub (SMH) ontwikkeld. Hier komen parkeervoorzieningen voor auto’s en bussen, een Kiss & Ride en taxistandplaatsen. Maar er komen ook sportvelden op het dak, een sporthal, maatschappelijke functies en kantoorfuncties. Je kunt hier makkelijk overstappen op OV-knooppunt Bijlmer ArenA. Dit is ook de plek waar bezoekers van de Johan Cruijff ArenA, Ziggo Dome en Afas Live kunnen parkeren.

Planning

Nu de concept-structuurvisie klaar is, gaat er een participatietraject van 3 maanden van start. Dit wordt uitgevoerd door de gemeente Ouder-Amstel. Er komen bijeenkomsten, waar de gebruikers van het gebied, omwonenden en andere belanghebbenden hun wensen, zorgen en ideeën kunnen delen. Op basis hiervan gaat de gemeente Ouder-Amstel de concept-structuurvisie aanscherpen, aanvullen of aanpassen. Daarna beslissen de gemeenteraden van Ouder-Amstel en Amsterdam over de plannen en bijbehorende financiering. We verwachten in 2022 te beginnen met de eerste werkzaamheden. In 2024 zouden de eerste bewoners dan hun intrek in het gebied kunnen nemen.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp