Demonstratie Wij zijn Nederland op Museumplein Amsterdam

Geschreven door Op 17 januari 2021

Op de foto ziet u hoe de groep demonstranten op de Vosjeslaan door de ME is vastgezet waarbij alle demonstranten op basis van een noodverordening om 17:00 uur zijn aangehouden en een nacht mag doorbrengen op het bureau.

Het Museumplein is zondagmiddag ontruimd met de inzet van de ME. Ondanks een verbod werd er namelijk tóch gedemonstreerd.

Het plein werd ontruimd met behulp van waterkanonnen. Ook had de politie ME-busjes klaarstaan. Er waren harde knallen te horen en demonstranten renden het plein af. Wie bleef staan, werd met wapenstok geslagen.

Terwijl demonstranten wegliepen scandeerden ze ‘dictatuur, dictatuur’. Af en toe vielen er klappen. De gemeente blokkeerde alle toegang tot het Museumplein en zette de Van Baerlestraat deels af.

Even voor 14.00 uur stond het Museumplein al aardig vol. Met verbaasde dagjesmensen, maar grotendeels met demonstranten die tegen de coronamaatregelen van de overheid zijn. Ze droegen kartonnen borden met opschriften als ‘Stop de lockdown’, ‘Media=virus’ en ‘Voor de vrijheid’.

Ook waren er spandoeken met opschriften als ‘Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur’. Kleine groepjes riepen leuzen als ‘Wij zijn Nederland’. Niemand hield onderling afstand. Demonstranten, die veelal clownsneuzen droegen, omhelsden elkaar demonstratief.

Toen het verzet een klein kwartier bezig was, liet de gemeente ingrijpen. Onder gejoel van de demonstranten kwam de politie het veld op. “In naam van de burgemeester is de demonstratie vanaf nu ontbonden,” klonk het uit ME-wagens die aan de rand van het Museumplein bleven staan. De gemeente kondigde een noodbevel af, niemand mocht nog op het plein verblijven.

Ondanks de oproep maakten demonstranten geen aanstalten te vertrekken. De sfeer op het veld was lacherig. “Dit zijn alleen goedbedoelende mensen,” zei een van hen. Van coördinatie onderling was overigens geen sprake. Op verschillende plekken op het veld stonden mensen met een megafoon hun eigen toespraak te houden. Erg aandachtig geluisterd werd er niet. Wel werd er vuurwerk gegooid en probeerden demonstranten de waterkanonnen te beklimmen.

Verboden

De demonstratie tegen het huidige kabinetsbeleid werd afgelopen week aangekondigd. Toen de gemeente het evenement probeerde te verplaatsen naar het Westerpark (Zie het

Parool) met maximaal 500 aanwezigen, stapte organisator Michel Rejinga naar de rechter. De rechtbank gaf de gemeente vrijdag gelijk, waarop Rejinga de demonstratie in z’n geheel afblies.

Dat de betogers desondanks niet thuisbleven, is geen verrassing. Op Facebook hadden zeker duizend mensen laten weten ‘geïnteresseerd’ te zijn in het protest. Twittergebruikers kondigden aan ‘spontaan een kopje koffie te gaan drinken’ op het Museumplein – daarmee suggererend niet van de demonstratieplannen af te weten.

De ME en politie stond dan ook al ver voor 14.00 uur klaar, het tijdstip waarop de demonstratie aanvankelijk zou starten. De gemeente waarschuwde eerder op de dag al niet naar het plein te komen. Dat bleek tevergeefs.

Foto: video in verzet


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp