Dit zijn de lintjes in Ouder-Amstel

Geschreven door Op 27 april 2023

Lintjesregen in Ouder-Amstel: drie inwoners benoemd

De burgemeester Joyce Langenacker heeft woensdag 26 april 2023 ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Gelegenheid aan twee inwoners van Ouder-Amstel en een inwoner van Amstelveen mogen vertellen dat Zijne Majesteit de Koning het heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. De heren van Leeuwen, de Boer en Leurs werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De lintjes werden uitgereikt in de trouwzaal van het gemeentehuis in de aanwezigheid van vele gasten.

De heer Peter van Leeuwen
Al meer dan 40 jaar zet de heer van Leeuwen zich in als vrijwilliger voor diverse organisaties, de KNVB, de Gereformeerde Kerk en het CDA (Ouder-Amstel). Als lid en voorzitter van districtstuchtcommissie district West 1 stak hij vele uren en weekenden in het beoordelen van cases. In 2015 werd hij benoemd tot lid van verdienste van de KNVB.

Sinds 1985 zet de heer van Leeuwen zich in voor de Gereformeerde Kerk van Duivendrecht. Eerst in Breukelen, vervolgens in Maarssen en sinds 2002 in Duivendrecht. Vanwege zijn financiële kennis was hij ouderling-kerkrentmeester, kerkrentmeester-penningmeester en koster. Daarnaast zette hij zijn financiële kennis in om andere (kerk)gemeenten helpen.

Sinds 2014 is decorandus actief bij het CDA Ouder-Amstel als lid afdelingsbestuur en penningmeester. Onder andere zijn bijdrage aan de verkiezingsprogramma’s 2014, 2018 en beoogd 2022 was zeer waardevol. Recent heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de beoogde samenwerking met de CDA-afdeling van Amstelveen. Mogelijk leidt dat tot een terugkeer van het CDA in 2026 in de gemeenteraad van Ouder-Amstel.

Burgemeester Joyce Langenacker: Wat in jouw genen zit is de aandacht voor anderen. Graag haal ik aan wat je zoon daarover zei: ‘Wij hebben van mijn vader geleerd dat wederkerigheid niet noodzakelijk is om werkzaamheden voor een ander te doen. Het maakt jou tot een prachtige vrijwilliger met een bijzondere instelling.’

De heer de Boer
Al meer dan 18 jaar zet de heer de Boer zich op verschillende vlakken in voor de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel.

In 2005 begon de heer de Boer bij de voorloper van de vereniging, de werkgroep Historisch Onderzoek Wolfgerus van Aemstel. In 2010 was hij medeoprichter van de vereniging. Decorandus onderscheidt zich door zijn enorme kennis van de ontstaansgeschiedenis van het Amstelland en Ouder-Amstel. Hij is in staat zijn kennis in een breder verband te zetten en heeft inwoners van Ouder-Amstel geïnspireerd om kennis te maken met de cultuurhistorische waarden van de gemeente Ouder-Amstel.
Sinds 2008 is decorandus hoofredacteur, trekker en auteur van het tijdschrift Speuren en ontdekken. Hij schreef onder meer mee aan het jubileumboek 1867-2017: Urbanus in Amstelland.

Daarnaast is decorandus lid van het Cultuurplatform Ouder-Amstel. De heer de Boer was onder meer (mede)intiatiefnemer van de tweejaarlijkse cultuurprijs (sinds 2014). Ook organiseerde hij de expositie Ton Albers 2019-2020 en kwam onder zijn leiding het boek ‘Monumenten van Ouder-Amstel’ tot stand.

Als lid van de werkgroep Cultureel Erfgoed is decorandus een vraagbaak voor de wethouder Cultureel Erfgoed. Hij schrijft geregeld mee aan beleidsstukken en helpt mee bij lokale en regionale presentaties op bestuurlijk niveau.

In 2020 ontving de heer de Boer de Gemeentelijke Erepenning wegens zijn grote verdiensten voor de gemeenschap Ouder-Amstel, in het bijzonder voor de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel.

Burgemeester Joyce Langenacker: Maar het allermooiste is dat je het allemaal zo gewoon vindt. Het gaat je makkelijk af op een vriendelijke en bescheiden manier: mensen inspireren, verbinden, stimuleren en activeren. Jouw enorme kennis van de ontstaansgeschiedenis van het Amstelland en Ouder-Amstel kun jij als geen ander in een breder perspectief zetten. Met als doel louter bewustwording van het cultureel erfgoed van Ouder-Amstel vergroten bij zoveel mogelijk mensen.

De heer Hans Leurs
Al ruim 40 jaar is de heer Leurs vrijwilliger bij eerst Sv NEA, later gefuseerd met OSDO tot S.V. Ouderkerk. De heer Leurs was jarenlang lid van de jeugdcommissie en was minimaal 25 jaar wedstrijdsecretaris van de pupillen (destijds veel papierwerk). Verder was hij betrokken bij onder meer bouwactiviteiten en het organiseren van evenementen. Ook was hij jarenlang organisator van het jeugdkamp in Zeeland. Daarnaast draagt de heer Leurs zorg voor het complex van S.V. Ouderkerk, alle onderhoudswerkzaamheden werden en worden door hem geregeld.

In 2006 ontving decorandus de Gemeentelijke Erepenning wegens zijn grote verdiensten voor de gemeenschap Ouder-Amstel, in het bijzonder voor S.V. Ouderkerk.

Burgemeester Joyce Langenacker:Voor een man van veel daden en weinig woorden, blijkt er over jou heel veel te vertellen. Verhalen met dezelfde rode lijn: je staat altijd klaar voor S.V. Ouderkerk. En verder doet niemand tevergeefs een beroep op hulp van jou en jouw twee rechterhanden. Dat maakt je tot een buitengewone vrijwilliger en een fijn mens.’

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp