Djune van Leeuwen uit Ouderkerk speelt in de Robin Hood de musical

Geschreven door Op 14 februari 2023

Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt op 25 februari haar nieuwe productie Robin Hood de musical in De Schouwburg Amstelveen. De cast van Robin Hood de musical bestaat voornamelijk uit jongeren, waaronder de 24-jarige Djune van Leeuwen uit Ouderkerk aan de Amstel.

Djune heeft al van jongs af aan veel ervaring. Doordat haar moeder trainster was bij de lokale turnclub I.V.O. zat Djune al in de box in de gymzaal. En toen ze eenmaal begon met lopen deed ze al mee met de turnlessen. Vanaf groep 6 van de basisschool is ze daarnaast gaan dansen bij dansclub Fame’us. Omdat ze nog steeds energie over had wilde ze ook auditie doen voor een musicalschool. Zo kwam ze terecht bij het Nationaal Jeugd Musical Theater in Amsterdam.

“Ik deed auditie in een knalroze fluorescerend turnpakje want ik wist niet beter.”, zegt Djune. Bij het NJMT vonden ze haar al meteen opvallen doordat ze een turnachtergrond had en al snel volgde ze diverse lessen. Sindsdien speelt ze al vijftien jaar in diverse voorstellingen mee. In de laatste twee jaar van de basisschool speelde ze haar allereerste nationale musical Dip & Dap, in het dansensemble. Ze vond het geweldig om in de weekenden in theaters door heel Nederland te spelen dus dat smaakte naar meer.

In het tweede jaar van de middelbare school mocht ze meedoen in de NJMT-productie Oorlogswinter de musical, en daarop volgden nog De Tovenaar van Oz, Peter Pan, het echte verhaal en Alice in Wonderland de musical. In Robin Hood de musical heeft Djune de rol van Cenewyg, een van de bendeleden die het dansensemble vormen. Daarnaast is ze Dance Captain tijdens de tour.

Na het VWO is Djune Health and Life sciences gaan studeren aan de VU in Amsterdam. Deze bachelor heeft ze inmiddels afgesloten, maar nog steeds combineert ze musical erbij. Ze volgt geen musical- en danslessen meer, maar blijft betrokken bij het NJMT door mee te doen aan de diverse jaarlijkse producties. “Ik vind het altijd een feestje om bij het NJMT te komen, het is echt een deel van mijn familie.”, vult Djune aan.

Robin Hood de musical is een episch, avontuurlijk kostuumdrama over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een belangrijke boodschap in de wereld van nu waarin er nog steeds te veel ongelijkheid heerst, niet ieder mens een stem heeft en het niet overal vanzelfsprekend is dat je mag zijn wie je bent. Componist, tekstschrijver en regisseur Elise Berends heeft daarnaast de klassieke legende een interessante twist gegeven door Robin Hood een meisje te laten zijn.

Het meest hartverwarmende moment in de voorstelling vindt Djune wanneer Marian ‘durf te vliegen in het licht’ zingt naar de minstreel en broeder Tuck die een relatie hebben.

Buiten dat Robin Hood de musical een ijzersterk verhaal is, geeft Djune aan dat het talent van de jonge spelers van zeer hoog niveau is. Het NJMT is de enige musicalschool in Nederland met een landelijke tour waarbij de cast voornamelijk uit jongeren bestaat. Op deze manier kunnen de jongeren optimaal hun talent ontwikkelen en veel podiumervaring opdoen. Naast de jongeren spelen enkele volwassen professionals mee zoals Cystine Carreon, Ruben Kuppens en Louis van Dijk.

Het verhaal

Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad er aan toe is. Na de dood van de koning, haar vader, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand met behulp van zijn neef Guy van Gisborne. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen.

In het kasteel voelt Marian zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.

Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige sheriff De Rainault. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt. Maar wie schuilt er precies onder de kap van Robin Hood en zal deze held erin zal slagen om meer gelijkheid af te dwingen?

Djune nodigt iedereen uit om op 25 februari te komen kijken in de Schouwburg Amstelveen. “Het is een actueel en ontroerend stuk, met waanzinnige nummers, belachelijke talenten, prachtige kostuums en ik garandeer iedereen leuke middag.”, sluit ze enthousiast af.

Kijk op www.robinhoodmusical.nl voor meer informatie en de volledige speellijst, of op www.schouwburgamstelveen.nl voor kaartverkoop.

Foto: Joost van der Veer
Auteur: Claudia van der Werf

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp