Een bericht van de Burgemeester in deze bijzondere Coronaperiode

Geschreven door Op 10 februari 2021

Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken tijdens deze coronaperiode.

DOLLE PRET EN DOFFE ELLENDE  Sneeuw en ijs. In Nederland is het altijd een wonderlijke combinatie van dolle pret en doffe ellende. We maken het immers maar weinig mee, serieuze sneeuwbuien en vorst. Dus zijn de sleetjes rap, lang voor de verwachte sneeuwdump, uitverkocht; worden we overspoeld met weerwaarschuwingen: code geel, oranje of zelfs rood, zijn de schaatsen niet aan te slepen, is de Elfstedentocht weer ‘trending topic’ en rijden de treinen niet. Maar sneeuw nodigt ook uit om naar buiten te gaan. Voor een heerlijke wandeling. Ik doe dat bij voorkeur alleen en het liefst ’s morgens vroeg. De knisperende sneeuw onder je voeten, je adem die bij het uitblazen bevriest en dan die ongelooflijke stilte. Dus ik doe mijn schoenen aan en loop de witte wereld in. En terwijl ik de meters systematisch wegstamp, ebben de coronabeslommeringen weg en geniet ik van de witte vlokken ende rust.

OMMETJE Ik ben in deze tijd een wandelfan geworden. De 10.000 stappen per dag haal ik steevast. Ik weet dus uit ervaring dat een ‘ommetje’ je fysiek en mentaal enorm goed doet. Regelmatig ontdek ik hierbij nieuwe paden of plekjes in Ouder-Amstel. Wandelen geeft je meer energie en meer productiviteit. Dankzij onze eigen lokale ambassadeur voor bewegen, bewegen, bewegen, Jos Geijsel, stond de Ommetje-app bijna voor de uitgiftedatum op mijn iPhone. Ontwikkeld door de hersenstichting, samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, die dan weer interessante hersenfeitjes toevoegt. Niet alleen gezond dus die app, maar nog leerzaam ook! Meteen downloaden en ommetjes lopen, want: ‘mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam’, volgens een beroemd citaat van de Romeinse dichter, Juvenalis. Of ze toen ommetjes liepen? Dat durf ik niet te zeggen. Maar dat lichaam en geest met elkaar in balans moeten zijn. Dat wisten ze destijds dus ook al.

SIBERISCHE KOU Terug naar vandaag. De kou slaat toe. Niet alleen letterlijk -want gevoelstemperatuur van -20 is Siberisch koud- maar ook figuurlijk. De Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het virus, ze laten zich niet eenvoudig stoppen. En dus hoorden we vandaag dat de avondklok een verlenging krijgt tot en met woensdag 3 maart. Misschien zakt de moed u dan even in de schoenen. Kijk eens op de ommetje app, kleedt u warm aan en stap de winter in. Het is de moeite waard. Vindt u het lastig om alleen te gaan? Ik wandel graag met u mee. Stuur een mail naar bestuurssecretariaat@ouder-amstel.nl voor het maken van eenafspraak voor een ‘ommetje met de burgemeester’.‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’ Wandel ze.

Joyce Langenacker


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp