Expositie Ton Albers in Ouder-Amstel
Geschreven door Barbara Huijgen Op 2 december 2019
Van 14 december tot en met 2 februari 2020 is een expositie in Ouder-Amstel met werken van Ton Albers (1923-2017). Hij was een van de bekendste Nederlandse aquarellisten van zijn tijd en één van de belangrijkste kunstenaars in Ouder-Amstel. Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in Duivendrecht.
Deze expositie is een eerbetoon aan een groot schilder.
Een uniek overzicht van het werk van Ton Albers is gedurende 7 weken te
zien op drie locaties in Ouder-Amstel, het Dorpshuis in Duivendrecht en in Ouderkerk in het gemeentehuis en in het museum. De expositie toont werk uit bedrijfs- en particuliere verzamelingen, dat niet eerder voor het publiek toegankelijk was, w.o. werk uit de ING Kunstcollectie. De expositie biedt een compleet overzicht van zijn
schilderleven: aquarellen, litho’s, schilderijen en tekeningen.
De thema’s zijn onderverdeeld in Duivendrecht Dorpshuis ballet en Portret, Oouderkerk Gemeentehuis Feest van bloemen en landschappen en in Museum Amstelland Licht op de meester zelf.
De landschappen, bloemstillevens, portretten, stadsgezichten en ballettaferelen van Ton Albers zijn prachtige voorbeelden van Hollands impressionisme. Je ziet direct de verwantschap met de Haagse School: sfeervol, Hollandse luchten, uitbundig licht, fabelachtige techniek. Hij liet zich inspireren door Jacob Maris, Hendrik Weissenbruch en Kees Verwey. Vooral zijn aquareltechniek is onovertroffen in spontaniteit en kleur- en lichteffecten. Zonlicht op papier gevangen. Hij exposeerde o.a. in Stedelijk Museum – Amsterdam, Singer Museum – Laren en Fries Museum – Leeuwarden.
Er worden nog enkele vrijwilligers gevraagd om de bezoekers te ontvangen. Het contactadres daarvoor is erfgoedamstelland@gmail.com
De tentoonstelling is een initiatief van Coherente, Cultuurplatform Ouder-Amstel en Stichting Erfgoed Amstelland.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Coöperatief Fonds Rabobank, Lions Club Ouderkerk aan de Amstel, Stichting Aemstellant en Prins Bernhard Cultuurfonds.