Gratis testen zonder afspraak in de coronatestbus

Geschreven door Op 28 februari 2021

Inwoners met lichte klachten kunnen zich vanaf 1 maart gratis en zonder afspraak laten testen op Corona. De GGD heeft een testbus neergezet op het parkeerterrein voor de Ben Goudsmithal aan de Sportlaan in Amstelveen Zuid. De bus, een omgebouwde touringcar, staat er de komende twee weken en is open tussen 9 en 16 uur. Er kan één persoon tegelijk naar binnen voor een test. Na de test moeten mensen thuis wachten op de testuitslag, die meestal binnen 48 uur bekend is. Burgemeester Tjapko Poppens noemt de testbus een laagdrempelige manier voor een coronatest en hoopt dat het helpt sneller uit de Corona crisis te komen.

Van 16 februari t/m 28 februari staan de testbussen van GGD Amsterdam in Amsterdam-Oost, Nieuw-West en Diemen. In de bus kunnen buurtbewoners met lichte klachten zich zonder afspraak en gratis laten testen op corona.

Een testbus bestaat uit een hiervoor omgebouwde touringcar. Eerder stond de bus, bij wijze van proef, in de Molenwijk en Osdorp en kwamen er dagelijks gemiddeld 50-100 buurtbewoners langs voor een test. Door bewoners laagdrempelig een coronatest aan te bieden, willen we mensen nog meer stimuleren zich bij klachten te laten testen. Testen is naast het naleven van de coronamaatregelen ( afstand houden, handen wassen) belangrijk om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De bus in de praktijk

De bus wordt door één bezoeker tegelijk betreden, waarna de test wordt uitgevoerd. Andere bezoekers wachten buiten de bus tot ze aan de beurt zijn. Buiten de bus kunnen bezoekers, met mondkapje op, op voldoende afstand wachten. Gastheren en -vrouwen ontvangen de bezoekers en beantwoorden eventuele vragen. Bezoekers wordt  dringend verzocht thuis te blijven tot de testuitslag binnen is. De bus is bedoeld voor bewoners uit de directe omgeving.

Waar gaat de bus straks naar toe?

Van 1 t/m 14 maart staan de testbussen in Amsterdam-West en Amstelveen.

Samen met de stadsdelen en regiogemeenten kijkt de GGD waar de bus het beste ingezet kan worden. Het gaat dan vooral om plekken die wat verder afliggen van de grotere testlocaties. Bewoners ontvangen een flyer met informatie als de testbus in hun buurt komt te staan.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp