in 2023 105 keer doorgereden na een ongeval in Ouder-Amstel

Geschreven door Op 19 maart 2024

 Doorrijders in Ouder-Amstel 

In Ouder-Amstel blijk volgens onderzoek dat in 2023 per 1000 inwoners 7,36 keer  na een ongeval wordt doorgereden.
Dat komt in 2023  uit op jaarlijks 105 keer doorrijden na een aanrijding. Daarmee scoort Ouder-Amstel onder het landelijke gemiddelde met 77%.

In deze Noord-Hollandse gemeenten rijden bestuurders het vaakst weg na een ongeval
Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Noord-Hollandse wegen: vorig jaar werden er 13.185 meldingen gedaan van wegrijders. Vooral in Amsterdam waren er naar verhouding veel slachtoffers. In één jaar tijd reden in deze gemeente 4.825 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Noord-Holland. Het is na Zuid-Holland zelfs de provincie met de meeste incidenten in 2023.

In deze gemeenten de meeste wegrijders

Binnen Noord-Holland is Amsterdam koploper. Er werd hier vorig jaar 4.825 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Ook in Haarlemmermeer en Haarlem waren er veel gedupeerden. De top 5 gemeenten in Noord-Holland:

Amsterdam: 4.825 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
Haarlemmermeer: 895 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
Haarlem: 810 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
Zaanstad: 780 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
Alkmaar: 480 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
In Landsmeer en Opmeer werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval: 35 in één jaar tijd. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden-verkeersongeval-2023

Minimaal 68 miljoen euro aan schade
“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.”

Straf
Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp