Informatieavond Werkstad OverAmstel: nieuwe Skyline Duivendrecht verbindt dorpsbewoners

Geschreven door Op 7 oktober 2023

Bewoners van Duivendrecht laten zich graag informeren, participeren in projecten en zijn daar ondertussen ervaren in (2023: Rijksstraatweg 125, Entrada, Dialogue, P-Bus, De Nieuwe Kern, PR lift en Mate). De bewoners zijn al decennia de hoogtes van de Zonnehofflats gewend, alleen de skyline welke tijdens de informatieavond over Werkstad OverAmstel werd gepresenteerd, deed bij vele aanwezigen de wenkbrauwen fronzen, hoogtes van 50 zelfs 70 meter vormen de nieuwe skyline.

De Werkgroep Openbare Ruimte (WOR) van Coherente, had de plannen voor Werkstad OverAmstel aangegrepen om een informatieavond te beleggen in het Dorpshuis, waar ca. 60 bewoners op af waren gekomen. Na een introductie van Luuk de Vré, was het woord aan de projectleiders van de gemeente Ouder-Amstel. Werkstad OverAmstel wordt een combi van werken, wonen en recreëren. Het gebied is verdeeld over drie zones: Weespertrekvaart, Noord en Zuid. De gemeente Ouder-Amstel is niet eigenaar van de grond, heeft wel een samenwerkingsovereenkomst getekend met de gemeente Amsterdam (die de grond veelal in erfpacht heeft). In totaal staan er 3.500 woningen in de planning (1.000 bij Entrada). De hoge rente en hoge kosten kunnen een rem op de ontwikkeling zijn.

In het gebied Weespertrekvaart is gebouw Dialogue in de planning (oude HvA) waar 330 woningen komen, waaronder een cluster voor dementerenden. Het hoge gebouw tegenover de Kloosterstraat valt niet in het gebied (is Amsterdam Oost, red.). Het Passantenpension (een tijdelijke woonplek voor gescheiden mensen) en de verbouw van het Bastion hotel (gaat de lucht in) vallen wel in het gebied evenals ‘The City’, deze huidige (rode) kantoorpanden t.o. het tankstation worden wooneenheden.

In Werkstad OverAmstel Noord (boven de A10, oude V&D) staan twee projecten gepland: Amstel Design District fase 1 en fase 2. Ook hier geldt wonen en werken. De ontwikkelingen in het gebied zijn afhankelijk van particuliere investeerders. In dit gebied woon- en werktorens van 50 en 70 meter, met o.a. onderdak voor ‘Short Stay’ (mensen die hier maximaal een jaar wonen). De hoogte van de flats bracht enige onrust in de zaal. Eén van de aanwezigen kwam met de opmerking: “Zijn al die 70 meter torens naar eer en geweten?”. Reactie was dat er zeker gewerkt wordt naar een geïntegreerd model, waarbij uiteindelijk een geheel van woningen, werken en recreatie wordt gevormd.

Werkstad OverAmstel Zuid, is het gebied onder de A10 (Makro, Sligro en DPG Mediavaert). Vanwege Schiphol is hier geen woningbouw gepland, wel zijn meerdere hotels ingetekend. Eén van die hotels is Mate (Van der Madeweg). Ook Mate gaat lucht in, wat een reden voor de Kruidenbuurt was om te vragen naar effecten als licht- en zoninval en overlast. Projectleiding Mate heeft hierop tekeningen laten maken waarop per seizoen en tijdstip, de effecten zichtbaar zijn, waarbij uiteindelijk de omwonenden gerustgesteld werden. Reden voor WOR om deze inzichten tevens te verkrijgen voor de diverse 50- en 70 meter torenflats. Een suggestie die wordt meegenomen door de projectgroep. Conclusie van voorzitter Luuk de Vré was: goed de informatievoorziening, zorg om de vele hoge torens, zorg voor toename hotels (inkomstenbron voor Ouder-Amstel) en aandacht om te blijven communiceren. De dorpelingen hadden elkaar gevonden, allen ongewis over de nieuwe skyline.

Nadere informatie: www.werkstadoveramstel.nl

Foto: Henk Peter Blok
Auteur Henk Peter Blok


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp