Inwoners uit Ouder-Amstel hebben een voorrangsregeling bij huren woning

Geschreven door Op 9 september 2021

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft afgelopen maand een pilot goedgekeurd waarmee de voorrangsregeling voor inwoners uit Ouder-Amstel wordt uitgebreid.

Goed nieuws voor de vele woningzoekenden die op de wachtlijst staan en hiermee meer kans maken op een woning in de eigen gemeente.

De huidige Huisvestingswet geeft gemeenten de mogelijkheid om maximaal de helft van de sociale huurwoningen die jaarlijks vrijkomen met voorrang toe te wijzen aan inwoners uit de regio. Daarvan mag maximaal de helft toegewezen worden aan inwoners van de eigen gemeente (dus een kwart van de totale vrijkomende woningen). Met de pilot die door de samenwerkende gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam is aangevraagd, wordt de voorrangsregeling voor inwoners uit de eigen gemeente uitgebreid van 25 procent naar 30 procent.

Wethouder Wonen, Barbara de Reijke: “We zijn erg blij met de uitbreiding van de lokale voorrang en hebben er in de regio hard voor geknokt. Eerst ging ook de voorrang voor statushouders ten koste van de lokale voorrang, maar deze hebben we nu onder de overige ruimte geschaard. Met deze twee aanpassingen krijgen onze inwoners meer kans op een woning en dat is hard nodig.”

Een belangrijk speerpunt uit het coalitieakkoord is hiermee ingevuld. In de Metropoolregio Amsterdam wordt niet overal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om 25 procent van de vrijgekomen woningen aan te bieden aan eigen inwoners, maar de gemeente Ouder-Amstel zet dit instrument de afgelopen twee jaar maximaal in om inwoners uit Ouder-Amstel meer kans te geven.

De Reijke geeft aan: ”De krapte op de woningmarkt is in onze regio erg groot en we zien dat onze inwoners weinig kans maken op een woning in Duivendrecht of Ouderkerk aan de Amstel. Een vrijkomende woning ging vaak naar mensen buiten onze gemeente dus dat is voor ons een reden om meer woningen toe te wijzen aan huurders uit onze eigen gemeente. Juist het dorpse karakter en de sociale samenhang van onze kernen is uniek. Door de voorrangsregeling zo maximaal mogelijk in te zetten zorgt dit voor het behoud van de sociale cohesie. En een bijkomend voordeel is doorstroming in de dorpen zelf. We hebben ook gewoon heel weinig vrijkomende woningen onze gemeente.”


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp