Kademuur Grimburgwal ingestort

Geschreven door Op 2 september 2020

Van onze verslaggever:

Dinsdag 1 september is de kademuur van de Grimburgwal ingestort.

Getuige hoorde een harde plons. Toen zij gingen kijken zagen ze dat de kade in het water was verdwenen.

Buurtbewoners zagen dit al een lange tijd aankomen.  Er was volgens buurtbewoners afgelopen week door waarnemers gekeken naar de kade.

Wethouder Sharon Dijksma uitte al eerder haar zorgen bij AT5 over de kades en bruggen in de stad. ‘U moet zich voorstellen dat die op dit moment niet allemaal op orde zijn, en dan ben ik heel diplomatiek.’ De wethouder vertelde ook dat er bij sommige kades maatregelen genomen moesten worden. De kades zijn dus oud, worden te zwaar belast en door bezuinigingen is er volgens de wethouder een grote achterstand in het onderhoud.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat de oorzaak vermoedeijk een sinkhole is. Een Sinkhole is een ondergrondse uitspoeling van de grond waardoor de bovenkant instort.

Er is een calamiteitenteam ter plaatse. Dat team gaat kijken wat er gedaan moet worden om de situatie te stabiliseren. Het gebouw is ontruimd en er zijn dekschuiten onderweg om met damwanden rest van de kade te stutten.

Wethouder Sharon Dijksma kwam korte tijd na het instorten naar de kade.

Dijksma reageerde vanmiddag op het incident. ‘Helaas is vanmiddag een kade ingestort op de grimburgwal. Ik ben heel blij dat dit niet heeft geleid tot persoonlijk letsel.

Dit laat opnieuw zien dat de noodzaak onverminderd groot is om te investeren in onderhoud en achterstallig onderhoud weg te werken. We investeren hier sinds afgelopen jaar dan ook stevig in.’

Foto: Joost van der Velde


Lees verder

Vorig bericht


Thumbnail
Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp