– Willem van Rijn –

Willem van Rijn begon zijn hobby met oefenen op zijn slaapkamer bij zijn ouders thuis. Met wat spaargeld en hulp van zijn ouders kon hij twee draaitafels, een mengpaneel en een microfoon aanschaffen. Later voegde hij wat cassettedecks toe. Hij maakte programma’s op cassettebandjes die elders werden uitgezonden. Op een later moment besloot Willem samen met vrienden een eigen radiostation te starten. De populariteit van het station groeide snel en lokale bedrijven begonnen geïnteresseerd te raken in sponsoring.

Wekelijks werd er in het weekend uitgezonden en de zender was overal in Landsmeer te horen onder de naam “Radio Impuls”. Zowel de PTT radio controle dienst als de politie waren op de hoogte van het station, maar konden de locatie van de zender en apparatuur niet direct vinden. Uiteindelijk werd de apparatuur in beslag genomen.

Gelukkig had het station genoeg reserves opgebouwd, waardoor ze vaak vanaf een andere locatie weer in de lucht konden gaan terwijl de radio controle dienst het dorp net verliet. Deze stunt haalde zelfs de lokale krant destijds. Nadat het station en de vriendengroep ermee stopten, had Willem nog steeds veel plezier in het maken van radio. Hij sloot zich aan bij de Lokale Omroep Landsmeer, die na een periode van illegale uitzendingen de legale status had verkregen en een plek op de kabel kreeg.

Ze wilden hun programmering uitbreiden en zochten nieuwe collega’s. Willem draaide ook een aantal maanden bij W.A.P.S., omdat hij regelmatig zijn platen kocht bij Rythm Import, waarvan de eigenaar ook in Landsmeer woonde. Helaas stopte het station destijds met de illegale uitzendingen, maar Willem bleef zijn uren vullen bij de Lokale Omroep.

Inmiddels bestaat deze omroep bijna 50 jaar en maakt Willem nog steeds radio. Hij heeft ook geleerd om televisie te maken, van camerawerk en regie tot montage en het maken van animaties. Omdat dance muziek altijd de rode draad is geweest in zijn programma’s, zocht hij naar een ander station waar hij zich volledig op deze muziek kon richten. Een uitstapje naar DB 962 in 2020 leerde hem dat alleen house muziek draaien niet helemaal zijn ding was. Het waren vooral soulmuziek en klassiekers uit de jaren zeventig en tachtig die hem aanspraken.

Hij vond aansluiting bij JammFM, waar hij vanaf eind maart 2022 tijdelijk de Crate Diggers radio show presenteerde. Willem van Rijn is vandaag de dag voornamelijk actief in het muziek team en maakt wekelijks de nieuwe Jammfm Hot Jamm socials videoanimatie.

We kijken uit naar een mooie muzikale toekomst!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background