Peterlien Soels vertelt over de waterkwaliteit rond Ouder-Amstel. www.recreatienoordholland.nl

Geschreven door Op 29 april 2023

Peterlien Soels was zaterdag 29 april 2023 bij ons om te vertellen over de waterkwaliteit van het zwemwater rond Ouder-Amstel. Luister hier terug:

Het zwemseizoen in recreatiegebied Groengebied Amstelland start op 1 mei. Tweewekelijks ondergaan de officieel aangewezen zwemwaterlocaties een controle op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Vanaf dit jaar hebben het strand zuidoever en de waterspeelplaats bij de Gaasperplas een hogere kwalificatie, dankzij goed beheer in de afgelopen jaren. Eindelijk verlost van het negatief zwemadvies. Het zwemseizoen loopt tot 1 oktober.

Een keer per jaar krijgt iedere zwemplek de kwaliteitsklasse voor het komende jaar toegewezen. De meetgegevens van de laatste vier zwemseizoenen bepalen die kwaliteitsklasse. Het zegt dus iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de zwemplek. Er zijn vijf klassen: uitstekend, goed, aanvaardbaar, slecht of nog niet bepaald (nog onvoldoende meetgegevens).

Goed waterbeheer

De officiële zwemlocaties in Groengebied Amstelland zijn de Ouderkerkerplas, de Hoge Dijk en de Gaasperplas. Deze locaties zijn herkenbaar aan de blauwe informatieborden op de stranden. De Ouderkerkerplas en de Hoge Dijk hebben kwalificaties ‘Goed’ en zelfs ‘Uitstekend’. Het negatief zwemadvies (kwaliteitsklasse ‘Slecht’) gold alleen voor de Gaasperplas. Vorig jaar zorgde aangescherpte beheermaatregelen voor een betere waterkwaliteit. Het strand zuidoever en de waterspeelplaats kregen meer vers water, door langer en vaker te pompen. Het zand aan de waterkant werd ververst. Eenden- en ganzenpoep werd dagelijks van strand en ligweides verwijderd.

Zwemkwaliteit 2022 uitzonderlijk goed

De beheermedewerker, verantwoordelijk voor de zwemwaterkwaliteit, meldt: ‘Het zwemseizoen 2022 is uitzonderlijk goed voor ons verlopen. De tweewekelijkse testen voor bacteriële overschrijdingen, zoals E.coli (poepbacterie) en enterococcen, bleven ruim onder de norm. Deze bacteriën kunnen je flink ziek maken. Van blauwalg was nauwelijks overlast; één melding bij recreatiegebied De Hoge Dijk was na een week al verdwenen.’ Voor bezoekers is de actuele zwemkwaliteit belangrijker dan de vierjaarlijkse normering. Voor een dagje strand kan iedereen deze informatie op www.zwemwater.nl bekijken. Beheer: ‘Hoewel die actuele waterkwaliteit maandenlang uitstekend uit de testen rolde, zorgde het vierjaarlijks negatief zwemadvies bij recreanten voor verwarring, waardoor ze onnodig weg bleven bij de Gaasperplas. Dat speelt nu niet meer.’

Goede beoordeling

Dankzij de goede beoordelingen van 2021 en 2022 voor beide Gaasperplaslocaties wijzigt de kwaliteitsnorm van ‘Slecht’ naar ‘Aanvaardbaar’. De beheerder van Groengebied Amstelland hoopt in de toekomst de kwalificatie ‘Goed’ voor de Gaasperplas te behalen.

Meer weten over Groengebied Amstelland? www.groengebied-amstelland.nl.

Groengebied Amstelland

Groengebied Amstelland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel en Diemen en de provincie Noord-Holland. Recreatie Noord-Holland beheert in opdracht van het recreatieschap de recreatiegebieden binnen Groengebied Amstelland. Centraal hierbij staat dat alle bezoekers naar hartenlust van de bijzondere omgeving kunnen genieten. Samen zorgen zij voor beheer en ontwikkeling van de recreatiegebieden tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Meer informatie over nieuws en de activiteiten in de gebieden is te vinden op www.groengebied-amstelland.nl en de Facebookpagina.

Foto: Groengebied Amsteland (Blauw informatiebord zwemlocatie Gaasperplas Zuidstrand)

Auteur: Daniel Zondervan


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp