Nieuwjaarsspeech 2024 burgemeester Joyce Langenacker

Geschreven door Op 13 januari 2024

Afgelopen maandag was het de laatste keer voor Joyce Langenacker om in Ouder-Amstel de nieuwjaarsreceptie voor te zitten.

Hieronder de tekst van de nieuwjaar speech.

Wat fijn dat u hier vandaag bent. Ik wens u allereerst een gezond, liefdevol en prachtig Nieuwjaar.
Een nieuw jaar is begonnen. Een nieuw jaar waarin het woord nieuw voor mij wel heel letterlijk van toepassing is, maar daarover later meer.

Dit weekend reed ik weer langs Scan. De afgelopen maanden stond tussen Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel, op de grens met Amsterdam-Zuidoost een flinke boortoren. Zomaar op het weiland van veeboer Kees in Ouder-Amstel is de juiste plek gevonden om te onderzoeken of de bodem geschikt is voor het winnen van aardwarmte. Aardwarmte is een duurzaam alternatief voor aardgas waarmee mogelijk duizenden gebouwen, woningen in de omgeving kunnen worden verwarmd.

Die toren was enkele maanden een bijzonder baken in onze gemeente, een nieuw (tijdelijk) baken naast die zo vertrouwde bakens als de torenspitsen van de Amstelkerk, Urbanuskerken, de Toekomst van Ajax, het prachtige zicht over de Amstel bij de Driemond, het weidegebied van Duivendrecht met die bijzondere vogels, zo mooi in beeld gebracht door Wiebe Maliepaard eind deze zomer, de Ronde Hoep, de Ouderkerkerplas en nog zo veel meer.

En terwijl ik nadacht over nieuwe en oude bakens in onze dorpen, bedacht ik me opeens wat een prachtig woord nieuw eigenlijk is.
Hoe dit woord hoop en verwachting ademt, van uitkijken naar, precies iets nieuws. Een nieuw begin, een nieuwe dag, nieuwe kleren, nieuwe ontwikkelingen, nieuwe ontmoetingen. Iets wat nieuw is, is spannend, avontuurlijk en opent deuren.
Maar nieuw gaat tegelijkertijd gepaard met onbekend, met niet weten wat je te wachten staat, met wellicht (koudwater) vrees of huiver voor wat het nieuwe zal doen met het oude en vertrouwde.

Het maakt sommigen aarzelend en terughoudend, terwijl anderen staan te trappelen om het nieuwe te omarmen.
Zo hebben we in het afgelopen jaar in Ouder-Amstel 350 mensen, vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers vanuit verschillende plekken in de wereld, een half jaar lang een veilig dak boven hun hoofd geboden.

Als bestuurders en medewerkers begaven we ons daarmee op nieuw terrein. We konden niet bogen op ervaring, maar toch was er geen aarzeling: mensen in nood hebben hulp nodig en dus nemen we onze verantwoordelijkheid. In het afgelopen paar jaar, hebben we naast Amsterdam in onze regio de meeste mensen opgevangen.
Het was nieuw, maar op basis van ons DNA, het zo vertrouwde omkijken naar elkaar, kwamen we in actie met een resultaat waar we trots op mogen zijn.

In werkstad Over-Amstel, aan de Van der Madeweg startte DPG Media, verantwoordelijk voor onder andere de uitgave van het Parool, de Volkskrant, Nu.nl en Independer,  in maart 2021 met de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor ‘Mediavaert’.
Volgens ontwikkelaar Being, het grootste hybride houten kantoorgebouw van Europa. Het is bijna klaar en dan kunnen hier maar liefst tweeduizend mensen hun werkplek inrichten.

De bouwers hebben de lat hoog gelegd en willen de hoogste duurzaamheidskwalificatie van de Dutch Green Building Council binnen halen.

Er komen ook nieuwe woningen in 2024. Zo krijgen we de kans om flexwoningen te realiseren, mede dankzij de helpende handen van het Rijk, de provincie en de gemeente Amsterdam. Zij zegden ons 2,5 miljoen euro toe.

De sloop van het oude HvA gebouw, wat natuurlijk nog goede dienst heeft gedaan als opvanglocatie, is inmiddels begonnen. Het oude gebouw maakt plaats voor de bouw van iets nieuws, The Dialogue. Hier komen straks 430 woningen.
Een mix van sociale huur-, huur en koopwoningen waarbij duurzaamheid helemaal is geïntegreerd in een ontwerp met veel groen en zonnepanelen. Verder kunnen toekomstige bewoners bijvoorbeeld gebruik maken van deelauto’s en deelfietsen. En ook hier draagt het Rijk met een bedrag van 3,5 miljoen euro, een steentje bij.
Op de begane grond komt Het Gastenhuis’, een woonvoorziening met sociale huurappartementen voor mensen met dementie, zo blijven ook zij onderdeel van onze samenleving. Geen nieuw idee, maar wel op een vernieuwende manier in praktijk gebracht.

2024 brengt nog meer nieuws, zo staat de uitvoering van het Centrumplan op de rol. Nieuw gaat niet altijd snel, dus de vele inwoners die zo intensief hebben meegedacht hadden hier een lange adem nodig. Maar dit jaar gaat toch echt de schop de grond in. En dat geldt ook voor het Gezellenhuis. Dat krijgt een nieuwe jas, een baken dat in oude luister wordt hersteld, waar alle levendigheid en gezelligheid van destijds weer volop de ruimte krijgt.

In Duivendrecht is de Rijksstraatweg inmiddels opgeknapt en weer als nieuw, en de nieuwe kazerne voor onze brandweermensen daar komt eraan.

En ook in onze gemeente denken we na over nieuwe ontwikkelingen. Hoe geven we bijvoorbeeld Artificial Intelligence een plek in onze levens. In een lezing over de toekomst van Ouder-Amstel die ik hield in de Amstelstroom, haalde ik de introductie van de mobiele telefoon nog maar eens aan.
In 1999 werden mensen geïnterviewd over het gebruik van het mobieltje.

Opvallend veel mensen zagen er toen het nut niet van in: waarom zou ik altijd en overal bereikbaar willen zijn?
Nu, 25 jaar later, maken we ons zorgen over kinderen die ‘schermverslaafd’ zijn, wordt het mobieltje verboden in de klas, en vragen we ons soms af of we nog wel weten hoe we ‘gewoon’ met elkaar moeten praten.
Is samen een gesprekje voeren in de trein omdat je toevallig naast elkaar zit opeens ‘iets nieuws’, waar mensen soms huiverig en zelfs angstig voor zijn.

Groei van kennis is niet te stoppen en dus geloof ik in de positieve mogelijkheden van A.I., denk maar eens aan die robot die ouderen helpt minder eenzaam te worden of te zijn, een prachtige nieuwe ontwikkeling.

Er komen vele nieuwe vragen op ons pad terwijl oude vragen soms nog onbeantwoord blijven. Hoe zorgen we voor bestaanszekerheid voor iedereen? Voor kinderen die in Nederland in armoede leven; voor boeren die zoeken naar een manier om te overleven; Hoe gaan we om met onze klimaatissues en de vergrijzing; het gebrek aan vrijwilligers, het gebrek aan mensen in de zorg en het onderwijs; hoe gaan we om met oorlogsgeweld en de slachtoffers daarvan;

hoe stoppen we toename van gewelddadige incidenten in het gezin of gewoon op straat; gaan we eindelijk voor dat vuurwerkverbod? hoe kunnen we verwarde mensen bij staan. Het lijstje is nog verre van klaar.

Soms moeten we voor de oplossing wel die oude koe uit de sloot halen, soms een nieuwe (robot?) koe bedenken.
Maar ook een nieuwe koe, blijft boe zeggen. Nieuw laat het in 2024 vooral een woord zijn van hoop en verwachting, van uitkijken naar wat komt.

Vandaag spreek ik u voor het laatst toe. In 2025 staat hier een andere, nieuwe burgemeester.
Een nieuwe burgemeester, maar met diezelfde inwoners. Inwoners die mij de afgelopen jaren hebben verrast met hun mooie persoonlijke verhalen, inwoners die ik mocht decoreren, inwoners die ik mocht/kon bijstaan in moeilijke tijden, inwoners die als vrijwilliger steeds weer klaar stonden voor onze gemeente.
Ik noem Hans, Irene, Joze, Bernard, Marcel en Edwin, maar ook Mona, Jan, Lisa, Jacco, Niels, Rick en Manja. Ondernemers die goud waard zijn voor onze evenementen, activiteiten en levendigheid van de dorpen;
Alex, Ruud, Henk, Ad, Jopie, Hans, Ans en Jo, de hoeders van onze geschiedenis en karakter van onze dorpen. Samen met zovele anderen brengen jullie de historie van Ouder-Amstel dichtbij en toegankelijk door mooie verhalen, beelden en boeken.

Gerard, Wes, Annemiek, Richard en Peter en al die andere boeren die meedenken en meewerken aan een toekomstbestendige Ronde Hoep.
Miranda, Horst, Fred, en daarvoor ook Pieter en Hans, die, met extra ogen van inwoners als Bella en Erwin, onze dorpen veilig houden en altijd aanspreekbaar zijn.
Rob, Sander, en alle andere brandweermannen en -vrouwen, die in Duivendrecht klaar staan om uit te rukken bij incidenten.

Gert-Jan, Paul, Corry, Rick, Robbert en Bart, Jacques en Jos en vele anderen, die ervoor zorgen dat onze jongeren blijven sporten, en de vrijwilligers aansturen. Ik hou van sporten maar jullie enthousiasme en inzet heeft oprecht mijn plezier in bewegen en sport de afgelopen zes jaar nog vergroot.
Peter en Rolf (en hun vaders voor hen) bij wie de Kermis door hun aderen stroomt, als de Amstel door Ouderkerk en die ieder jaar weer een feest creëren voor jong en oud.

Perez, Eddy en in hun voetsporen Sergio en Marion die van de Elieserherdenking van de slavernij jaarlijks een bijzondere gebeurtenis maken, die steeds meer iets wordt van alle inwoners van Ouder-Amstel.
De sinterklaascomités, de kringloopwinkel, Stichting Oud-Duivendrecht, De Historische Vereniging Wolfgerus, het Cultuurplatform, het Oranje Comité, de Waverfeestorganisatie, de stichting Vrienden van het pontje, de 4/5 mei comités, die allemaal op vrijwilligers draaien en zulke mooie dingen organiseren en bereiken;

De kerken met onder meer Eugene, Benedikte, Gerie, Willem-Jan, die begaan zijn met hun leden, in de coronatijd maar ook tijdens onze opvang van Oekraïners.

De initiatieven als Co’s kamer, Historisch kwartier met het museum de kerken en Beth Haim; de inzet van de jongerenwerkers van Coherente, OVOA en stichting Promotie Ouder-Amstel.
Natuurlijk is deze opsomming niet compleet. Maar tegen jullie en die vele, vele anderen die ik hier niet genoemd heb wil ik graag dit zeggen:
Jullie zijn het goud van Ouder-Amstel. Het stevige fundament waarop wij als bestuurders bouwen.
Jullie gaven mij mogelijkheid om te groeien als burgemeester, om te leren en te komen tot waar ik nu sta.
Jullie DNA, het omkijken naar elkaar, het samen omarmen van iets nieuws en kijken hoe we het nieuwe kunnen laten groeien en dat wat goed is kunnen behouden. Dat is een kracht die Ouder-Amstel tot een kleine gemeente maakt die tot grote en misschien zelfs wel grootse dingen in staat is.
We staan voor een nieuw begin, voor mij is dat Zeist, voor u is dat een nieuwe burgemeester.

Ouder-Amstelaars, ik wens jullie alle goeds en weet dat jullie altijd een speciaal plekje in mijn hart behouden.
Dank voor al uw vertrouwen en op naar het Nieuwe Jaar,
Op Ouder-Amstel, op al het nieuwe dat 2024 ons brengt!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp