Ouder-Amstel scoort laag met -10,9% in onderzoek duurzaamste gemeenten van Noord-Holland

Geschreven door Op 25 oktober 2023

Bergen is de duurzaamste gemeente van Noord-Holland. Hier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Bergen duurzaamste Noord-Hollandse gemeente

Na Bergen kiezen ook inwoners van Bloemendaal vaak voor duurzame opties. De top 5 duurzaamste Noord-Hollandse gemeenten is als volgt:

  • Bergen (NH.) – duurzaamheidsscore: 48,3%
  • Bloemendaal – duurzaamheidsscore: 23,9%
  • Texel – duurzaamheidsscore: 22,3%
  • Koggenland – duurzaamheidsscore: 20,2%
  • Hollands Kroon – duurzaamheidsscore: 18,1%

Slechte scores:

  • Ouder-Amstel scoort laag met -10,9%
  • Amsterdam behaalt de laagste score van alle Noord-Hollandse gemeenten: -43,9%
  • Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1%

Over de hele provincie gezien heeft Noord-Holland een score van -4,3%, waarmee het minder duurzaam is dan gemiddeld in Nederland. Alleen Zuid-Holland scoort nog lager: -14,1%.

Meeste ‘versteende’ tuinen in Stede Broec

Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 44,4% van de totale tuinoppervlakte in Noord-Holland is bestraat. Stede Broec spant de kroon, want in deze gemeente ligt 66,3% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Diemen houden van een onderhoudsarme tuin: 66% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat.

In Bloemendaal kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 17,3% voorzien van tegels. Dit is tevens het laagste percentage van alle Nederlandse gemeenten. Ook Bergen is relatief groen, hier is 22,3% van het tuinoppervlak bestraat.

Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina: https://www.vattenfall.nl/over-vattenfall/vattenfall-duurzaamheidsindex/


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp