Opvang Wenckebachweg volgende week open

Geschreven door Op 9 februari 2023

De gemeente Ouder-Amstel opent 14 februari een tijdelijke opvanglocatie aan de Wenckebachweg 144-148 te Amsterdam-Duivendrecht. De opvanglocatie sluit op 1 augustus 2023. Op deze manier draagt de gemeente bij aan het verminderen van het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne.

Stapsgewijs
Vanaf 14 februari worden stapsgewijs bewoners, asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen verwelkomd op de locatie. De locatie biedt onderdak voor maximaal 150 asielzoekers en 100 vluchtelingen uit Oekraïne. Oorspronkelijk stond de opening voor half januari gepland. Een zorgvuldige oplevering van het gebouw heeft tot vertraging geleid.

Begeleiding
De begeleiding van bewoners wordt georganiseerd door het Rode Kruis en Participe. Het Rode Kruis zorgt voor het locatiemanagement en de begeleiding van de asielzoekers. Participe Amstelland levert dagbesteding en psychosociale hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen.
Beveiligingsbedrijf More2Safety verzorgt 24 uur per dag en zeven dagen per week de beveiliging in en rond het gebouw om de veiligheid van bewoners, gebruikers en de omgeving te waarborgen. Ook komt er een telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is, zodat we op elke melding snel kunnen reageren.

Doorstroming
Op 1 augustus 2023 sluit deze tijdelijke opvang. De Oekraïense vluchtelingen stromen zoveel mogelijk door naar Entrada 700. Naar verwachting gaat Entrada als opvanglocatie in Amsterdam-Duivendrecht open in juli 2023 en biedt dan onderkomen aan 200 Oekraïense vluchtelingen.
Het COA is verantwoordelijk voor de organisatie van nieuwe opvangplekken voor asielzoekers van de Wenckebachweg.

Vrijwilligers en donaties
De gemeente heeft eerder een oproep geplaatst om spullen te doneren. Om het enorme aanbod te verwerken zijn er uiteindelijk vier donatiedagen georganiseerd in samenwerking met vrijwilligers uit de omgeving.

Wethouder sociaal domein en duurzaamheid Jacqueline de Maa: “Fijn dat we met de opvang starten. We zijn iedereen erg dankbaar voor hun donaties en/of inspanningen bij de voorbereidingen. Dankzij de hulp van alle betrokken partijen en een goede samenwerking met inwoners en ondernemers in de omgeving, is een opvang gerealiseerd waar de asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen zich veilig en welkom kunnen voelen.”


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp