Ouder-Amstel is sterk verbonden met het Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Geschreven door Op 14 juni 2023

Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Op 1 juli 2023 start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakte moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Dit gebeurde onder staatstoezicht en was om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden. Vanaf 1858 tot lang na 1873 werden ook mensen uit Azië onderworpen aan zware arbeid in Suriname onder het Nederlandse koloniale bewind. Tijdens het Herdenkingsjaar staat het Nederlands Koninkrijk stil bij deze pijnlijke geschiedenis. En bij hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een rol speelt in het leven van mensen. www.Rijksoverheid.nl De Rebupkrant staat in het teken van herdenken en vieren. Opvallend is dat als je aan leerlingen vraagt wat 4 mei betekent iedereen zegt: De oorlog 40-45 herdenken en om 20.00 uur 2 minuten stil zijn. Goed dat ieder kind dit snapt en dat moeten we ook zeker blijven doen. Ook opvallend is dat de datum 1 juli de meeste kinderen niet kennen, de datum van Keti Koti. ‘Ketenen Verbroken’,Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Op 1 juli is iedereen vrij bij Rebup!

Door het geven van Elieser workshops op school, hopen Sergio Berrenstein (voorzitter Stichting Opo Kondreman) en Marion van der Vegt (directeur Rebupen) te kunnen bijdragen aan meer duidelijkheid en respect voor onze vergeten geschiedenislessen op school over de afschaffing van de slavernij. (Elieser was een tot slaafgemaakte man, hij ligt begraven op een Joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel). Zijn herdenkingsbeeld staat bij het Elieserpad in Ouderkerk aan de Amstel. Nog opvallender is dat zij er achter gekomen dat de kinderen van groep 8 in Ouderkerk aan de Amstel na drie jaar workshops over Elieser te hebben gevolgd inmiddels goed op de hoogte zijn. Dat er goede duidelijke en respectvolle gesprekken gevoerd kunnen worden in de klas met hen. Nieuw dit jaar is dat zij voortaan een krant gaan maken. Groep 7 schrijft de teksten en maakte tekeningen, een nieuwe tijdlijn en een puzzel. Groep 8 moest met elkaar in overleg om een keuze te kunnen maken over wat ze in de Rebupkrant zouden willen plaatsen. Dit waren zeer interessante gesprekken. Eén van de kinderen van groep 7 had een best heftige tekening gemaakt. De vraag was moet deze tekening wel of niet in de krant? Daarop reageerde meteen een leerling: nou dan kan je net zo goed helemaal niets plaatsen. De slavernij was voor deze mensen vreselijk, je moet juist alles laten zien. Daar is de krant toch juist voor? En daar was de hele klas het mee eens. Wauw, complimenten voor deze kinderen in Ouderkerk aan de Amstel! Maar ook zeker aan de docenten die ons aan alle kanten ondersteunden in de klas.

De werkstukjes van de kinderen van groep 7 zijn te zien op het Gemeentehuis van Ouder-Amstel van woensdag 28 juni – 28 augustus. Maar ook de respectvaas met bloemen gemaakt door groep 7 van vorig jaar. (Nu dus groep8) is weer in de bloemen gezet. De getekende stenen van groep 6 van de Amstelschool zijn ook te bewonderen en de respectstenen van groep 6 van de Jan Hekman school leggen de kinderen zelf neer op de herdenkingsdag van Elieser rondom het herdenkingsbeeld. Dat is altijd de laatste woensdag van de maand juni. Dit jaar dus woensdag 28 juni. Op de herdenkingsposters staan de kinderen van groep 6 met hun respectsteentje. Op deze manier dragen zij hun steentje bij aan de herdenking van Elieser. Alle kinderen hebben een poster gehad met hun eigen foto en respect steen daarop. Groep 8 van de Amstelschool heeft alle werkstukjes besproken in de klas en uitgekozen wat er in de Rebupkrant moest komen uiteindelijk. Dat ging niet alleen om de inhoud en de vormgeving maar natuurlijk ook om de advertenties. Daar horen dan natuurlijk ook boekhandel Sprey bij en bakker Out. Eén van de leerlingen bedacht daarom een bon voor bakker Out in de krant. Als je deze bon uitknipt en inlevert bij bakker Out krijgen kinderen een gratis Eliesertje. Een klein gebakje dat bakker Out speciaal maakt als gebaar naar de herdenking van Elieser. Het jaarlijkse Elieser gebak is heerlijk en eervol gemaakt. Maar nieuw dit jaar is de kleinere versie wat makkelijk weghapt voor de kinderen. Zo zie je maar dat het hele dorp meedenkt met de herdenking van Elieser, een tot slaaf gemaakte man, begraven op de Joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel.

Bron: Jammfm
Foto: Sijtske van Delden
Auteur: Daniel Zondervan

 

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp