Sleutels na 30 jaar terug Poort Wester-Amstel blijft open

Geschreven door Op 16 november 2019

Wim Van Gelder krijgt in 1989 de sleutels van Wester-Amstel

(fotograaf: onbekend)

Joyce Langenacker brengt in 2019 de sleutels terug

(fotograaf: Jan van Tilburg)

Sleutels retour

Groengebied Amstelland heeft de sleutels van Wester-Amstel geretourneerd aan haar eigenaar. Joyce Langenacker, burgemeester van Ouder-Amstel en voorzitter van Groengebied Amstelland, kwam speciaal langs om deze terug brengen. Zij overhandigde ze op vrijdag 15 november aan Søren Ludvig Movig, voorzitter en rentmeester van stichting J.Ph.J.F. Lissone. Hij gaf ze ruim 30 jaar geleden aan toenmalig Groengebied Amstelland voorzitter Wim van Gelder. Nu kreeg hij dezelfde sleutels retour.

De voorbije 30 jaar

Langenacker en Movig kijken met een goed gevoel terug op de tijd dat Groengebied Amstelland erfpachter was van Wester-Amstel. Movig: “Groengebied Amstelland heeft Wester-Amstel prachtig gerestaureerd en daarna als goed huisvader onderhouden. Wester-Amstel is ieder jaar mooier geworden.” Naast het Groengebied en de stichting Lissone, speelden en spelen de vrijwilligers van de Vrienden van Wester-Amstel een cruciale rol op de oudste buitenplaats van het Amstelland. Bijna dertig park- en tuinvrijwilligers helpen iedere zaterdag mee in de bijzondere tuinen en het park.

De komende jaren

De stichting Lissone streeft naar een blijvende publiek gebruik van Wester-Amstel. De poort van Wester-Amstel is vanaf het vroege voorjaar weer open voor het publiek. Naast een bezoek aan het park en de tuinen is er ook ruimte voor bescheiden evenementen, buitenconcerten en exposities. Ook wordt gedacht aan de opzet van  een biologische groentetuin. Al deze publieke activiteiten worden georganiseerd onder auspiciën van de stichting Vrienden van Wester-Amstel. De Amsterdamse participatiemaatschappij MKB Fonds wordt de nieuwe huurder van buitenplaats Wester-Amstel.

Langenacker: “Groengebied Amstelland is niet langer ‘huisvader’, maar we hopen nog jaren goeie buren van Wester-Amstel te zijn. We delen hetzelfde doel: een mooi, groen en toegankelijk Amstelland voor zowel bewoners als bezoekers ”.  

De vele donateurs van Vrienden van Wester-Amstel krijgen binnenkort uitgebreidere informatie over de toekomstplannen. Andere belangstellenden kunnen hiervoor terecht op de website van de Vrienden van Wester-Amstel.

Over de betrokkenen:

Wester-Amstel

Wester-Amstel is een monumentale buitenplaats, gesticht in 1662 door Nicolaas Pancras, toenmalig burgemeester van Amsterdam. Zij is het oudste groene monument van Amstelveen, gelegen aan de Amsteldijk Noord, midden in het open Amstelland.  Het park is open voor bezoekers op werkdagen van 9:00 tot 16:30 en in de weekenden van maart tot oktober van 12:00 tot 16:30. Voor meer informatie: kijk op www.westeramstel.com.

Stichting ‘J.Ph.J.F. Lissone’

De familiestichting ‘J.Ph.J.F. Lissone’ is eigenaresse van Wester-Amstel. Lissone kocht Wester-Amstel in 1900 met het fortuin dat hij verdiende met het eerste Nederlandse reisbureau.  Voor meer informatie: neem contact op met Søren Ludvig Movig via info@westeramstel.com.

Stichting Vrienden van Wester-Amstel

De vrijwilligers en donateurs van de Vrienden van Wester-Amstel (ANBI) zorgen voor de publiekstoegang en luisterrijke uitstraling van Wester-Amstel. Meer informatie via wester-amstel.nl.

Groengebied Amstelland

Groengebied Amstelland is verantwoordelijk voor het beheer van de recreatieve gebieden in het groene Amstelland. De organisatie  is vanaf 16 november gehuisvest op Bankrasweg 1b, 1183 TP te Amstelveen. Voor meer informatie, neem contact op via info@groengebied-amstelland.nl.

MKB Fonds

MKB Fonds participeert in gezonde en volwassen (familie)bedrijven in Nederland. MKB Fonds beheert momenteel vier gesloten fondsen met een totale waarde van circa €55 miljoen. Voor meer informatie: kijk op www.mkb-fonds.nl  of neem contact op met Tess Rijntjes via t.rijntjes@mkb-fonds.nl.

Wester-Amstel (fotograaf: T.Blades)


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp