Stadsdeel Centrum is gestart met het vervangen van 345 vuilnisbakken door zelfpersende afvalbakken.

Geschreven door Op 10 mei 2018

Stadsdeel Centrum is gestart met het vervangen van 345 vuilnisbakken door zelfpersende afvalbakken.
De nieuwe moderne afvalbakken persen het vuil in de bak samen, zo past er vijf keer zoveel in als in gewone afvalbakken. Daardoor hoeven ze ook minder vaak geleegd te worden.

Als een afvalbak op een drukke locatie nu 5 keer per dag moet worden geleegd, kan dit met een zelfpersende afvalbak worden teruggebracht naar 1 keer per etmaal. Dit leidt tot minder kosten, minder uitstoot van vuilniswagens en minder hinder in het verkeer.

De electriciteit van de automatische pers wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak van de afvalbak. Een beetje licht is voldoende om ze te voorzien van energie. De bakken zijn getest in de schaduw en in de winter.

Wanneer de bak voor 80 procent vol zit gaat er automatisch een seintje naar de gemeente, zo kan de ophaaldienst een handige route rijden langs de volle afvalbakken. Op deze manier worden de bakken efficiënt geleegd.

Luchtmeetnet, het online platform van de GGD dat de luchtkwaliteit weergeeft, liet zien dat de kwaliteit van de lucht in Amsterdam woensdagmiddag op verschillende plekken ‘onvoldoende’ was.
Verschillende meetstations controleren de kwaliteit in Amsterdam. Vooral richting Centrum en Noord is de luchtkwaliteit niet goed. Hoe verder van het centrum af, hoe beter de luchtkwaliteit weer wordt. Nergens in Amsterdam is de lucht momenteel als ‘goed’ bestempeld.
De GGD adviseert Amsterdammers om zich niet te veel in te spannen.
Dit advies geldt voornamelijk voor kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met astma.

Mensen die de luchtkwaliteit graag van dichtbij willen bijhouden, kunnen de app van Luchtmeetnet downloaden.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp