Streektelefoon van stad naar stal: sociaal voedselproject bloeit op boerderij in De Kwakel
Geschreven door Nieuwsredactie Op 21 april 2025
Boerderij De Meent: waar mensen en voedsel samenkomen
In de nieuwste aflevering van De Streektelefoon op JammFM spraken Pieter Kuijt en Julia Donk Payer met Marten Verdenius, initiatiefnemer van Boerderij De Meent in De Kwakel. Vanuit de Protestantse Diaconie van Amsterdam zet hij zich in voor duurzame voedselproductie en maatschappelijke verbinding. Zijn verhaal is er één van bevlogenheid, volharding en hoop.
Klik hier om het gesprek terug te luisteren
Boerderij De Meent is geen doorsnee agrarisch bedrijf. Het is een plek waar duurzaam, lokaal voedsel wordt geproduceerd voor maatschappelijke eetprojecten in Amsterdam – zoals inloophuizen voor dak- en thuislozen, buurttafels voor eenzame bewoners en het Wereldhuis voor mensen zonder papieren. “Vaak is er in deze projecten een beperkt budget, waardoor kwaliteit of duurzaamheid niet de prioriteit heeft,” vertelt Marten. “Wij vinden dat hoogwaardig voedsel er ook moet zijn voor mensen die dat het hardst nodig hebben.”
Daarnaast is de boerderij een sociale broedplaats. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – van vluchtelingen tot buurtbewoners in herstel van een burn-out – krijgen er de kans om hun talenten te ontdekken en nuttig werk te doen. De diversiteit aan werkzaamheden op de boerderij – van werken met dieren en planten tot klussen met hout en machines – biedt daarvoor volop mogelijkheden.
Hoewel het project draait op de steun van de Protestantse Diaconie, wordt er niet gewerkt met winstoogmerk. “We streven naar maatschappelijke winst,” benadrukt Marten. “De opbrengst van het kapitaal van de Diaconie wordt ingezet voor projecten zoals de onze.” Inmiddels is hij al 7,5 jaar met het project bezig, waarvan drie jaar in voorbereiding met gemeenten en provincie.
Vrijwilligers zijn onmisbaar in dit geheel. “Er is altijd plek voor mensen die willen bijdragen,” aldus Martin. “Het idee van ‘de meent’ is juist dat het een gemeenschappelijk stuk grond is, waar mensen samen verantwoordelijkheid dragen.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via De Meent Amsterdam, of via de vrijwilligerscentrales in Amsterdam, Amstelveen en Uithoorn.
Op de vraag of hij de streektelefoon wil doorgeven, antwoordt Marten instemmend – al blijft de naam van de volgende gast nog geheim. “En de foto met de telefoon komt eraan,” lacht hij.
Auteur: Pieter Kuijt
Foto: Marten Verdenius