Terugblik naar de Schiphol Burendagen

Geschreven door Op 3 oktober 2023

Op Schiphol werden afgelopen weekend de Burendagen gehouden.
Op zaterdag 30 september was Jammfm aanwezig op de burendag 2023.
De uitzending een samenwerking tussen Jammfm en de collega’s van 1Amstelveen, MeerOmroep en Radio Aalsmeer.

Er kwamen meer dan 4000 omwonenden uit de omgeving van op Schiphol langs om een kijkje achter de schermen te nemen.
Schiphol liet zich vanzelfsprekend van z’n beste kant zien.

Luister hier de interviews terug met de projectmanager, Sneeuwploeg, Luchtverkeersleiding, Marechaussee, Brandweer, de Brand oefening en Easy Jet.

Karianne van der Weijden Projectleider Schiphol Group Burendag:

David Scholten van de Schiphol Sneeuwvloot:

Juliette van der Laan LVNL Luchtverkeersleiding:

Alex te Hoor, Opperwachtmeester Marechaussee:

Alex Hagenbeek Brandweerman en instucteur:

Brand oefening:

William Vet Country Director NL EasyJet:

En kijk naar de reportage van 1Amstelveen welke ook op de TV kanalen in Amstelveen en Ouder-Amstel te bekijken is.

Op Schiphol werden afgelopen weekend de Burendagen gehouden. Omwonenden uit de omgeving van Schiphol konden zich aanmelden om eens een kijkje achter
de schermen te nemen. Schiphol liet zich vanzelfsprekend van z’n beste kant zien.

Het opgekomen publiek bleek dan ook veelal voorstander van Schiphol te zijn. De burendagen lieten zien wat Schiphol doet om zo’n goed mogelijke buurman te zijn. Iedereen leek het allemaal prima te vinden en eigenlijk was iedereen het meest onder de indruk van de demonstratie van de brandweer.

Grote vliegtuigbrand

Op het oefenterrein van de spuitgasten staat een nagebouwde romp van een 747 waarmee veel wordt geoefend. Het opgekomen publiek mocht de werkzaamheden van dichtbij bekijken zodat de hitte die brand veroorzaakte goed kon worden gevoeld. Vooral het jonge publiek keek gefascineerd naar de firefighters. Over aanwas voor brandweermannen en -vrouw hoeft Schiphol zich waarschijnlijk niet druk te maken.

Een van de meest gewilde banen op Schiphol is echter de birdcontroller. Dit team zorgt ervoor dat er zo min mogelijk birdstrikes kunnen plaatsvinden rond de luchthaven. Een vogel in de motor van een vliegtuig kan desastreuze gevolgen hebben. De medewerkers van het birdcontrolteam hebben vele foefjes om de gevleugelde vrienden te verjagen.

Vorstvrije vliegtuigen

Ook de zogenoemde Safeaero trok veel bekijks. Dit is een machine die zorgt dat de vliegtuigen in de wintermaanden ijsvrij blijven. Een soort doorontwikkelde versie van de ijskrabber. Het apparaat kan maar liefst dertien meter stijgen en zorgt ervoor dat alle vliegtuigen ijsvrij kunnen vertrekken. Bevroren onderdelen kunnen namelijk fataal zijn.

Tijdens de Schiphol Burendag waren diverse lokale omroepen actief. Meerradio (Haarlemmermeer), JammFM (Ouder-Amstel), Radio Aalsmeer en 1Amstelveen bundelden de krachten om verslag te doen.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp