Toeristenbelasting in Ouder-Amstel relatief hoog

Geschreven door Op 28 oktober 2019

Hoge toeristenbelasting in gemeente Ouder-Amstel

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Ouder-Amstel betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van liefst €3,94. Dit is een groei van 2,3% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €3,85 per nacht was. Dit blijkt uit onderzoek van reisaanbieder Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde. 

De logiesbelasting in Ouder-Amstel van €3,94 is fors hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Noord-Holland (€1,81 per nacht). De duurste gemeente in de provincie Noord-Holland is Amsterdam met een toeristentax van €7,54 per persoon per nacht. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax. 

Over de toeristenbelasting
Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten. 

Bron: Vakanty.nl


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp