Veel interesse voor wandelingen langs Amstelveense WOII-locaties

Geschreven door Op 5 januari 2019

AMSTELVEEN – De eerste door de gemeente te organiseren wandeling langs Amstelveense WOII-locaties volgend voorjaar is volgeboekt. Het idee voor rondleidingen langs de locaties die staan beschreven in het boek ‘Jaren van verduistering – De bezettingstijd in Amstelveen’ van Tini Visser, is afkomstig van de bewoners zelf. De grote belangstelling geeft aan dat er ook zeker behoefte aan is. Binnen een paar dagen hadden zich al voldoende personen aangemeld voor een eerste wandeling langs de oorlogsgeschiedenis van Amstelveen.

“Het is mooi om te zien dat er zoveel interesse is voor ons erfgoed”, zegt wethouder Herbert Raat (Erfgoed). “Dit bewijst voor ons maar weer eens dat we zuinig moeten zijn op de gebouwen en locaties die het verhaal vertellen over Amstelveen in de oorlogsjaren.”

De gemeente telt veel locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. Voorbeelden zijn de Paulusbunker aan de Wolfert van Borsselenweg die door de Duitse bezetter is gebruikt, de voormalige ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 en de oude Kwik-Fitgarage aan de Amsterdamseweg 484-488.
De eerste twee zijn een gemeentelijk monument. De Kwik-Fitgarage is door de Vereniging Historisch Amstelveen voorgedragen als gemeentelijk monument. De garage is in de oorlogsjaren geannexeerd door de Duitsers om te dienen als onderhoudsbasis voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele voertuigen onklaar werden gemaakt.

De gemeente heeft besloten het aantal wandelingen uit te breiden zolang er belangstelling voor is. “Wij blijven het verhaal vertellen over onze lokale historie. Het is belangrijk om nooit te vergeten wat er is gebeurd en om volgende generaties te leren dat dit ook nooit meer mag gebeuren”, zegt wethouder Raat. “Als gemeente willen wij daar een steentje aan bijdragen.”

Aanmelden voor de rondleidingen kan door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl.

Bron RTVA

Foto Vivian Tusveld

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp