Veelzijdig Burgemeester Joyce Langeracker

Geschreven door Op 21 juni 2023

OUDER-AMSTEL Het was net geen hittegolf deze week, maar de gevoelstemperatuur steeg wel tot hittegolfhoogte. De constante zon was voor velen een reden om verkoeling te zoeken. Dat kan in Ouder-Amstel om de hoek, bijvoorbeeld aan de  Ouderkerkerplas. En ook al liep de watertemperatuur een tikkeltje, misschien wel twee, achter bij de temperaturen van de buitenlucht, veel mensen vonden de weg naar de plas. Heerlijk vertoeven aan het strand, (water) sporten of wandelen met de hond, de Ouderkerkerplas is van vele (recreatie)markten thuis.

GPS-METING RECREATIEMONITOR

Deze week lag de rapportage van de recreatiemonitor van het  Groengebied op mijn bureau, vol interessante statistieken. Sinds vorig jaar meten we via een GPS systeem. Daarvoor werkten we met mechanische tellers. Dat geeft verschillen in de gemeten waardes. Soms omdat we op meer plekken meten, zo nemen we nu ook de noordelijke delen van de Ouderkerkerplas mee en soms door iets te positieve aannames in het verleden. Het Coronaseizoen 2020-2021  liet in de meeste recreatiegebieden van het Groengebied Amstelland een piek zien. Die scores van toen halen we in 2022 niet, maar de gebieden werden zeker goed bezocht. En dankzij de GPS-meting zien we nu waar de bezoekers vandaan komen. Altijd fijn om dat wat je denkt, bevestigd te zien door de cijfers: de Ouderkerkerplas wordt het meest bezocht door onze eigen inwoners. Daarnaast doen ook de buren van Amsterdam en Amstelveen aardig mee. Voor het overige is het een smeltkroes van mensen uit de andere buurgemeenten en de rest van Nederland.

GROENSTE EVENEMENTENTERREIN VAN NEDERLAND

Over de rest van Nederland gesproken. Afgelopen dinsdag wandelde ik over de oude Drafbaan van Groningen. Het bezoek was onderdeel van het programma van het VNG-congres. Ooit bevolkt door paarden, wordt de Drafbaan omgetoverd tot het groenste evenemententerrein van Nederland. Heel inspirerend om te zien hoe de ontwikkeling ervan vorm krijgt met respect voor natuurwaarden, de gebouwen en de geschiedenis van de drafbaan als gemeentelijk monument.
Met ons eigen evenementenbeleid in het vooruitzicht (a.s. donderdag 22 juni op de agenda van de commissie) is het een project om in het achterhoofd te houden. Want de Drafbaan ligt op slechts een steenworp afstand van het Groningse centrum.

VNG-CONGRES

Het VNG-congres had daarnaast boeiende onderwerpen en workshops te bieden. Maar het leukste is toch elkaar als lokale bestuurders te ontmoeten, oude bekenden, zoals de burgemeester van Blaricum, Barbara de Reijke, en nieuwe gezichten. En dan samen nadenken over de grote uitdagingen van 2023, stikstof, woningtekort, opvang asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen, maar ook oog hebben voor iets typisch lokaals als een evenemententerrein in je gemeente. Het maakt het congres ieder jaar weer de moeite waard.

HERBENOEMING

Ik ben nu bijna zes jaar burgemeester (sinds december 2017) en dus stond van de week een gesprek met de herbenoemingscommissie gepland. Dat is altijd spannend, niets menselijks is een burgemeester vreemd. Het werd een goed gesprek, met terugblikken en vooruit kijken. De beslissing ligt op 6 juli aanstaande, net voor het zomerreces, bij de gemeenteraad.

KLOSSEN

Zondag probeerde ik als beschermvrouwe van het Coevertveer (het pontje), met mijn man Stephan, het klossen beter onder de knie te krijgen. Overigens is het minder eenvoudig dan het lijkt. Van meedenkende bestuurder tot klosser van het Coevertveer: ook als burgemeester moet je van veel markten thuis zijn.

Bron: Weekblad voor Ouder-Amstel
Foto: Jammfm
Auteur: Maurice Becker


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp