Vergeet niet te stemmen vandaag Europese verkiezingen in Ouder-Amstel

Geschreven door Op 6 juni 2024

Vandaag, donderdag 6 juni, zijn in Nederland de Europese verkiezingen. In de gemeente Ouder-Amstel zijn er zeven stembureau’s waar inwoners hun stem voor het Europese parlement kunnen uitbrengen.

Waarom zijn deze verkiezingen belangrijk? Wat staat er op het spel? En wat doen de verschillende partijen die meedoen? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste informatie en tips om een weloverwogen keuze te maken.

Waarom stemmen?

Het Europese parlement is de volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Het bestaat uit 705 leden, die elke vijf jaar worden gekozen door de burgers van de 27 lidstaten. Het parlement heeft drie hoofdtaken: het maakt samen met de Raad van de Europese Unie (de regeringen van de lidstaten) wetten die gelden voor de hele EU, het controleert de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) en het bepaalt samen met de Raad de begroting van de EU.

Door te stemmen heb je invloed op wie er namens Nederland in het Europese parlement komen. De Nederlandse afgevaardigden zitten niet in nationale partijen, maar in Europese fracties die bestaan uit partijen uit verschillende landen met vergelijkbare politieke ideeën. Er zijn momenteel acht fracties, die variëren van links tot rechts en van pro-Europees tot eurosceptisch. De grootste fractie is de Europese Volkspartij (EVP), waar onder andere het CDA bij hoort. De tweede grootste is de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), waar onder andere de PvdA bij hoort.

Het Europese parlement beslist over veel onderwerpen die ons dagelijks leven beïnvloeden, zoals klimaatverandering, migratie, landbouw, handel, consumentenrechten, privacy, veiligheid en buitenlands beleid. Door te stemmen kun je je mening laten horen over de koers die de EU moet varen, en welke prioriteiten en waarden zij moet nastreven.

Waarop stemmen?

Er doen in Nederland 16 partijen mee aan de Europese verkiezingen, die elk een eigen lijst met kandidaten hebben. Je kunt op één van deze kandidaten stem>

Om een idee te krijgen van de standpunten en visies van de verschillende partijen, kun je gebruik maken van online stemhulpen, zoals Stemwijzer of Kieskompas. Deze stemhulpen werken met verschillende methodes waarbij je een aantal stellingen voorgelegd krijgt en moet aangeven of je het ermee eens of oneens bent, of geen mening hebt. Op basis van je antwoorden krijg je te zien welke partijen het meest of het minst overeenkomen met jouw voorkeuren.

Let op: een stemhulp is geen vervanging voor je eigen onderzoek en kritische blik. Het is slechts een hulpmiddel om je te oriënteren en te vergelijken. Lees ook de verkiezingsprogramma’s, volg het nieuws en de debatten, en raadpleeg andere bronnen om een weloverwogen keuze te maken.

Hoe stemmen?

Volgens de Kieswet is stemmen alleen mogelijk met een geldig identiteitsdocument. Stemmen met een verlopen identiteitsdocument (Nederlands paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) kan alleen als deze geldig is tot 7 juni 2019 of later.

Ouder-Amstel heeft deze verkiezingen zeven stembureau’s verspreid over de gemeente. De stembureaus zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Deze zijn gevestigd in:

  • Het gemeentehuis (Vondelstraat 1)
  • Sporthal Bindelwijk (Koningin Julianalaan 16)
  • Jan Hekmanschool (Schoolweg 7)
  • Sportvereniging sv Ouderkerk (Wethouder Koolhaasweg 4)
  • Dorpshuis Duivendrecht (Dorpsplein 60)
  • De Kleine Kerk (Rijksstraatweg 129)*
  • vv CTO’70 (Biesbosch 39)

*De Kleine Kerk is minder geschikt voor scootmobielen. Deze verkiezingen is er in Tennisclub Ouderkerk geen stemlokaal.

Inwoners kunnen in elk stemlokaal in de gemeente hun stem uitbrengen. Als op de stempas het adres van een stemlokaal bij u in de buurt staat, bent u niet verplicht daar te stemmen. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Verder hangt in alle stembureaus een vergrote kandidatenlijst en> is een loep beschikbaar die de tekst op het stembiljet vergroot.

Meer informatie over de Europese verkiezingen, is te vinden op ouder-amstel.nl/verkiezingen.

Vragen of klachten?

Heeft u vragen over de verkiezingen, bijvoorbeeld over uw stemrecht, uw stempas of uw identiteitsbewijs? Neem dan contact op met het team verkiezingen van de gemeente Ouder-Amstel via telefoonnummer 020-496 21 21 of e-mailadres verkiezingen@ouder-amstel.nl.

Heeft u klachten over de gang van zaken in een stemlokaal, bijvoorbeeld over de toegankelijkheid, de hygiëne, de privacy of de service? Meld dit dan bij de voorzitter van het stembureau ter plaatse, of bij het team verkiezingen van de gemeente Ouder-Amstel.

Wij wensen u veel succes en plezier met het maken van uw keuze!

Auteur: Daniel Zondervan

Foto: Gemeente Ouder-Amstel


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp