Wereld Menopauzedag

Geschreven door Op 20 oktober 2022

In de studio spraken we met Shirley Dinkgreve zij is de Overgangsconsulent van Noord-Holland.  Het is dinsdag 18 oktober namelijk de Wereld Menopauzedag . Wereld Menopauzedag is opgericht door de International Menopause Society, een van origine Amerikaanse club die meer aandacht vraagt voor de mogelijke problemen die voorkomen bij vrouwen op latere leeftijd. Dat is ook precies het doel van deze Dag: meer bewustzijn scheppen voor het fenomeen menopauze. De menopauze/overgang kan behoorlijk wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals een hoger risico op hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes. Om daar wat meer aandacht voor de vragen is 18 oktober uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Menopauze.

In Nederland worden de begrippen menopauze en overgang nog wel eens door elkaar gebruikt. Officieel is de term menopauze gereserveerd voor de laatste menstruatie. De overgang is een periode waarin de hormonen rommelen. Deze begint meestal rond de leeftijd van 45 jaar en stopt ergens rond het 55ste levensjaar. De menopauze is één moment in de overgang.

Het thema van 18 oktober is dit jaar cognitie en mood. Door veranderingen in de hormonen kan de cognitie veranderen. Het geheugen wordt minder, vrouwen kunnen minder makkelijk leren, soms is er sprake van een soort mist in het hoofd of de concentratie is niet zoals het was. Stemmingswisselingen, kort lontje, depressieve klachten en angst/paniek zijn voorbeelden van klachten die onder mood geschaard kunnen worden. Dit alles heeft invloed op het leven van de vrouw. Thuis, op het werk en in sociale contacten.

Luister hier het interview terug:

Meer informatie:
Shirley Dinkgreve
Overgangsconsulent Noord-Holland
Zuidgouw 45
1645 PA  Ursem
06 23502368

www.overgangsconsulentnoordholland.nl
www.facebook.com/overgangsconsulentnoordholland.nl

www.linkedin.com/company/71182254

Bron en Foto: Shirley Dinkgreve
Redactie: Daniel Zondervan

Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp