8 juni boekbespreking “Vlucht” met Kees van der Sluis

Geschreven door Op 31 mei 2022

Boekhandel Sprey (Sprey Boek & Cadeau) houdt woensdag 8 juni een bijeenkomst met Ouderkerker Kees van der Sluis over zijn boek Vlucht. In dit boek vertelt hij hoe hij als 6-jarige jongen met zijn ouders en broer en zusje de oorlog ontvlucht.
Kees van der Sluis (1934) is nog altijd in oorlog met de oorlog. Ook na al die jaren kan hij er slechts met moeite over praten. Maar zijn pen kan er wel over schrijven en zijn potlood kan het tekenen. Op 75-jarige leeftijd begon hij zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog te tekenen en te schilderen. Later heeft hij ook het verhaal opgeschreven van de belevenissen van zijn familie.
Onbegrijpelijk en angstaanjagend
De vader van Kees is joods. Hij weet wat hem te wachten staat als in mei 1940 de bommenwerpers griezelig laag overvliegen en hij neemt een drastisch besluit. Kees’ moeder grist de jassen van de kapstok en halsoverkop trekt het gezin de Belgische grens over. In België moeten ze hun auto achter laten; in een legervrachtwagen gaat het gezin door naar Hasselt. Dan naar Brussel en in een overvolle trein naar Parijs. De trein wordt beschoten. Kees is dan een jongen van zes; voor hem is alles even onbegrijpelijk als angstaanjagend. En dit is pas het begin van een chaotische vlucht die vijf jaar duurt en in het zuiden van Frankrijk eindigt.
Tachtig jaar na de vlucht begint Kees van der Sluis tekeningen te maken over zijn ervaringen. In tien jaar tijd maakt hij maar liefst achthonderd tekeningen. Een explosie van emoties. Pas daarna vindt hij de woorden voor dit oorlogsverhaal dat de lezer onweerstaanbaar meesleept op een bange tocht om het onheil voor te blijven.
Bijeenkomst 8 juni
Op 8 juni vertelt Kees van der Sluis over zijn boek en zijn tekeningen. Hij wordt geïnterviewd door Mieke Schouten, journalist bij omroep Max en ook
woonachtig in Ouderkerk. Op 24 april was Kees van der Sluis te gast in het boekenprogramma Brommer op Zee. De uitzending is terug te zien op NPO Start.
De bijeenkomst op 8 juni is in het Dienstencentrum van Coherente aan de Diederick van Haarlemstraat. Aanvang is 15.30 uur. De zaal is een half uur eerder open. Toegang is gratis; wel graag aanmelden via boekhandel Sprey. Dat kan in de winkel of telefonisch 020-4963756 of via info@boekhandelsprey.nl

Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp