Batterij voor de Windmolen de Amstelvogel

Geschreven door Op 11 december 2022

Burgercoöperatie De Windvogel en Emmett Green hebben het plan opgevat om samen een mega-batterij te plaatsen naast windturbine ‘de Amstelvogel’ in Ouderkerk aan de Amstel. Batterij en windmolen maken gebruik van dezelfde netaansluiting. “Netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, is een groot probleem”, zegt Michiel Bron van De Windvogel. “Door de extra stroom van de Amstelvogel op te slaan in de batterij van Emmett Green wordt de infrastructuur van het net op piekmomenten minder belast.”

De 2-megawatt-batterij met een omvang van een enkele zeecontainer biedt een opslagcapaciteit die gelijk is aan het vermogen van de Amstelvogel. Met het compacte ‘smart grid’ waarin windmolen en batterij gebruikmaken van dezelfde netaansluiting leveren De Windvogel en Emmett Green een bijdrage aan het voorkomen van regionale netcongestie. Hierdoor is meer productie en gebruik van groene stroom mogelijk. Emmett Green en De Windvogel stappen beiden voor 50% in het project en garanderen op deze manier het lokale eigendom van de batterij. Als vergunningen op tijd worden verleend, kan de batterij in de zomer van 2024 operationeel zijn.

INNOVATIE Michiel Bron (De Windvogel): “De Windvogel staat open voor innovaties en onze leden drongen er al langer op aan om de mogelijkheden voor batterijopslag te onderzoeken. Met deze concrete plannen dragen wij binnen de coöperatieve sector als een van de eersten bij aan batterijopslag in lokaal eigendom. De kennis en expertise die wij opdoen in dit project kunnen wij vervolgens doorgeven aan coöperaties in heel Nederland.”

Michiel Roelofs (Emmett Green): “Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van het energienet van de toekomst, om het stabiel te houden en congestie te helpen vermijden. We ontwikkelen momenteel een aantal mega-batterijen met commerciële partners en vinden het essentieel voor de energietransitie om onze ervaringen door te vertalen naar local-for-local.“

OVER De Windvogel is een burgercoöperatie en zorgt samen met haar leden ervoor dat er meer duurzame energie in Nederland wordt opgewekt. Dat doen we door wind- en zonneparken te ontwikkelen en te exploiteren. Iedereen kan lid worden en participeren in duurzaam opgewekte energie uit zon en wind.

EMMET GREEN Emmett Green helpt sinds 2018 de energietransitie aanjagen. Binnen één bedrijf combineert Emmett Green kennis van elektrotechniek, financiering, IoT + algoritmen, effectief projectmanagement en aansturing van assets. Emmett Green is adviseur en (mede)eigenaar van mega-batterijen, zonnedaken, private warmte- en elektriciteitsnetten (GDS), e-boilers en industriële warmtepompen.

Foto: De Amstelvolgel

Bron: Weekblad voor Ouder-Amstel


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp