Boodschap burgemeester ‘Iets meer ruimte’

Geschreven door Op 21 mei 2020

We krijgen met elkaar wat ruimte. De maatregelen zijn versoepeld, de kinderen kunnen weer naar school en we mogen weer sporten. Helaas nog niet helemaal zoals het we dat voor de intrede van het coronavirus gewend waren, maar het is een begin. 
Het besmettingsgevaar van corona is dus nog verre van voorbij, maar we zijn wel in een andere fase gekomen met elkaar. Daarom zijn de eerder afgekondigde maatregelen in Ouder-Amstel in verband met corona opnieuw tegen het licht gehouden. De kernboodschap blijft: ‘houd 1,5 meter afstand’, en wordt: ‘vermijd drukte.’

verkeer Ouder-Amstel

Dorpsstraat

De Dorpsstraat in Ouderkerk aan de Amstel is daarbij een uitdaging. Het is er smal en druk. Wij willen dat mensen veilig, op 1,5 afstand van elkaar de straat kunnen passeren en dat de winkels coronaveilig, toegankelijk zijn. Daarom handhaven we de maatregelen voor de Dorpsstraat. Die regels lijken, gezien de mailtjes die ik ontvang en de opmerkingen die ik hoor, niet altijd voor iedereen even duidelijk. 
 
Daarom zet ik de coronaregels voor de Dorpsstraat voor u op een rij: 

  • De Dorpsstraat is voor auto’s en fietsers éénrichtingsverkeer. Daardoor hoeven fietsers die eerder tegen het verkeer in gingen, niet uit te wijken en kunnen voetgangers veilig aan beide kanten lopen.
  • Voor wielrenners geldt zelfs dat de Dorpsstraat helemaal is afgesloten. Voor hen is er een omleidingsroute via de Gijsbrecht van Amstelstraat, Vondelstraat en Raadhuislaan. 
  • Om te zorgen dat het allemaal in goede banen verloopt zetten we verkeersregelaars in. We monitoren deze situatie en beoordelen deze inzet regelmatig. Indien nodig passen we dit aan. De verkeersregelaars zijn er van maandag t/m donderdag van 12.00 – 15.00 uur: 1 verkeersregelaar ter hoogte van Dorpsstraat 5. De opdracht is alle (brom)fietsers tegen houden. Het is eenrichtingsverkeer voor auto’s en (brom)fietsers.

Van 15.00 – 18.00 uur: 1 verkeersregelaar ter hoogte van Hoger Einde-Zuid 4, de opdracht is wielrenners (alleen of in groepen) aangeven dat ze niet rechtdoor de route Hoger Einde-Zuid/Dorpsstraat mogen maar links de Gijsbrecht van Aemstelstraat in moeten. De voorkeursroute staat met borden aangegeven. 
Van vrijdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur: twee verkeersregelaars, één ter hoogte van Dorpsstraat 5 en één bij Hoger Einde-Zuid 4.

Tot 1 juni aanstaande worden fietsers die de éénrichtingsverkeermaatregel negeren, alleen aangesproken door verkeersregelaars. Vanaf 1 juni kunnen alle fietsers die tegen het verkeer ingaan, ook worden beboet. Wethouder verkeer, Rineke Korrel is versneld begonnen met een onderzoek naar het structureel verbeteren van de verkeersveiligheid in de Dorpsstraat. De informatie over het effect van de maatregelen die nu gelden vanwege corona neemt zij uiteraard daarin mee. 

De Ronde Hoep

De Ronde Hoep is een populair wielrenrondje op een smalle dijkweg met weinig uitwijkmogelijkheden. De afgelopen maanden zijn er op drukke momenten (vrijdagen en weekend- en feestdagen) extra maatregelen getroffen om het rondje De Ronde Hoep ‘coronaveilig’ te kunnen fietsen en de drukte beheersbaar te houden. Hierbij werden groepen wielrenners tegen gehouden en individuele wielrenners gevraagd De Ronde Hoep te mijden. 
Door de nieuwe versoepelde maatregelen voor sporters, zijn deze maatregelen niet meer toepasbaar. Wel willen we er alles aan doen om De Ronde Hoep ook tijdens de zomer coronaveilig en beheersbaar te houden. Er geldt bij sporten, dus ook bij wielrennen, geen beperking op het aantal mensen met wie je sport. Groepen worden dus niet langer geweerd. Wel geldt bij iedere sportactiviteit dat de 1,5 meter afstand in acht genomen moet worden. Daarom hebben we bij De Ronde Hoep gekozen voor het aangeven van een voorkeursroute. De voorkeursroute staat met borden aangegeven en onder andere bij de Jan Benninghbrug is er op vrijdag t/m zaterdag begeleiding door een verkeersregelaar.
 
Ik kan me voorstellen dat het u soms duizelt of dat u de extra regels onhandig of lastig vindt. Maar ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier een bijdrage leveren aan het verminderen van de kans op besmetting met het covid-19 virus. 
 
Ik blijf een beroep op u doen om de maatregelen te volgen. Houd afstand en vermijd (te) drukke plekken. Vertrouw op uw gezond verstand en kies bijvoorbeeld bij zonnig weer eens een vroeg tijdstip voor een mooie wandeling of een fijne fietstocht. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.
 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp