Cultuurprijs Ouder-Amstel 2024: Aanmelden is mogelijk (vanaf 12 jaar)

Geschreven door Op 25 juni 2024

Een hoofdprijs van € 500, en wie weet nog mooier een maand expositie in het gemeentehuis (Ouderkerk), een maand expositie in het Dorpshuis (Duivendrecht) en een feestelijke prijsuitreiking. Een hartelijke uitnodiging van leden van het Cultuurplatform Ouder-Amstel om een kunstwerk (schilderij, foto of beeldhouwwerk) aan te melden en om mee te dingen naar de Cultuurprijs van Ouder-Amstel 2024. Een prijs die in de huidige vorm dit jaar voor het laatst wordt uitgereikt.

De Cultuurprijs van Ouder-Amstel is een initiatief van het Cultuurplatform Ouder-Amstel en de gemeente. Om de bewoners van Ouderkerk en Duivendrecht goed te betrekken zijn de leden van het Cultuurplatform, Gerie Bouman en Willy Brinkman, actief om de Cultuurprijs onder de aandacht van de bewoners te brengen. Gerie: “We nodigen kunstenaars uit om zich aan te melden. Per bewoner mag er één werk worden aangeleverd en tijdens de expositie mag dit kunstwerk worden getoond. Ben je minimaal 12 jaar, woon je in Ouder-Amstel en ben je vaardig met kunst, meld je dan aan!”.

De Cultuurprijs is in 2013 geïnitieerd. Historische kunstwerken (o.a. BKR) die in depot lagen bij de gemeente, met o.a. werk van Ton Albers, zijn destijds geveild. Van een deel van de opbrengst is voor de periode van vijf jaar de Cultuurprijs geïnstalleerd (€ 500 en de expositiemogelijkheid). De prijs wordt gemiddeld eens per twee jaar uitgereikt. De laatste winnaar was Inge Wiedijk in 2022.

Aanmelden van de deelname kan voor 1 augustus. Dit kan via de website van het Cultuurplatform (zie: https://www.cultuurplatformouder-amstel.nl) of via Wietske Dikkers (Dorpshuis Duivendrecht). Het thema dit jaar is ‘Dialoog’. Willy over het thema: “Dialoog kan breed geïnterpreteerd worden, de invulling en/of motivatie laten we graag over aan de maker van het kunstwerk. Maar in bijna elke vorm van beeldende kunst zit wel een dialoog”.

Het kunstwerk aanleveren is dan voor 10 september. Zie voor de procedure en voorwaarden de website van het Cultuurplatform Ouder-Amstel, zo mag een werk niet groter zijn dan 70 bij 90 cm. Na het aanleveren volgt een voorlopige expositie waarbij de burgers van de gemeente Ouder-Amstel een stem mogen uitbrengen. Tevens is er een vakjury (met bekende namen uit de wereld van kunst en cultuur), die ook een stem uitbrengt. Uiteindelijk volgt in oktober de feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis, waarbij de burgemeester deze bijzondere Cultuurprijs zal uitreiken. Over het vervolg van de Cultuurprijs Ouder-Amstel volgt binnen het Cultuurplatform nog een eigen dialoog. Deze  dialoog is de uitnodiging aan alle bewoners van Ouder-Amstel om mee te dingen naar de Cultuurprijs.

Auteur: Henk Peter Blok

Foto: enk Peter Blok


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp