De kunst van sociaal verkeersgedrag: campagne ‘Met elkaar overweg’ van start in Vervoerregio Amsterdam

Geschreven door Op 22 mei 2024

Tientallen wandelaars, fatbikers, fietsers en e-bikers werkten vrijdagochtend in het Vondelpark mee aan één groot kunstwerk. Hierop is te zien hoe inwoners uit de regio rekening met elkaar houden in het verkeer. Dit kunstwerk vormt het startschot van de campagne ‘Met elkaar overweg’, waarmee Vervoerregio Amsterdam inwoners uit de regio oproept om rekening met elkaar te houden op de weg. De campagne is de komende weken zichtbaar op straat, borden langs de weg, en via een socialmediacampagne.

De verkeersdrukte op de wegen in de regio neemt verder toe. Daarnaast zien we steeds meer verschillende weggebruikers met wisselende snelheden op de wegen en fietspaden. Dat maakt het alsmaar lastiger om veilig met elkaar overweg te kunnen in het verkeer. Daarom start Vervoerregio Amsterdam de campagne ‘Met elkaar overweg’. Deze campagne richt zich op alle weggebruikers in de regio. In het Vondelpark werd aan voorbijgangers gevraagd: ‘Hoe houd jij rekening met anderen in het verkeer?’ en ‘Hoe kunnen anderen rekening houden met jou?’ De aanwezige kunstenaar verwerkte de antwoorden ter plekke in een groot kunstwerk, waarmee de campagne vandaag officieel werd gelanceerd.

51% vindt het te druk op de weg

Onderzoek in de regio wijst uit dat driekwart van de inwoners in de regio een campagne rondom verkeersdrukte en sociaal gedrag belangrijk vindt. Ruim de helft (51%) vindt het momenteel te druk op de weg. Bijna een kwart (24%) heeft zelfs weleens een conflict met andere weggebruikers. En terwijl 85% van de inwoners zegt genoeg rekening te houden met andere verkeersdeelnemers, ervaart slechts 31% van de ondervraagden dat andere verkeersdeelnemers rekening houden met henzelf.

Campagne relevant in Vervoerregio Amsterdam

Gerard Slegers (vicevoorzitter bestuur Vervoerregio Amsterdam): “Voor Vervoerregio Amsterdam blijft dit een belangrijke campagne. Natuurlijk werken we aan een zo goed mogelijke infrastructuur, maar een groot deel van verkeersveiligheid is het gedrag van de weggebruikers. Door meer rekening met elkaar te houden, goed te communiceren in het verkeer en geduld te hebben, kunnen we irritaties, gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken vermijden. We doen met deze campagne een beroep op onze inwoners om sympathiek om te gaan met andere weggebruikers, zodat we goed met elkaar overweg kunnen.”

De kunst van rekening houden met elkaar

Het kunstwerk dat tijdens de start van de campagne in het Vondelpark ontstond, laat allerlei manieren zien waarop je in het verkeer sociaal gedrag kan vertonen. Zoals op tijd richting aangeven, glimlachen na een sympathieke actie of een gebaar maken als bedankje. Een greep uit de reacties van de tientallen verkeersdeelnemers die hun mening wilden delen:

“Ik heb een snelle fiets, maar hou me altijd in als ik een ouder iemand voor me op een gewone fiets zie rijden”, “Met vriendelijk vragen of je er even langs mag, bereik je meer” en “Iets meer begrip van iemand die sneller kan fietsen, zou fijn zijn.”

Zo ga jij goed met anderen overweg
De campagne ‘Met elkaar overweg’ roept mensen op om juist op drukke momenten extra goed op te letten en hun gedrag aan te passen. De volgende 3 tips helpen om ook bij grote drukte sociaal, veilig en relaxt aan het verkeer deel te nemen:

  1. Gedraag je voorspelbaar en laat zien wat je gaat doen. Bijvoorbeeld door je hand uit te steken als je wilt afslaan. Medeweggebruikers kunnen beter rekening houden met jou als ze weten wat je gaat doen.
  2. Bedank je medeweggebruiker met een glimlach, vriendelijk gebaar of vrolijk knikje. Positiviteit is besmettelijk!
  3. Kijk vooruit en blijf alert. Concentreer je op de weg én op de ander, want zo laat je je niet verrassen.

De campagne ‘Met elkaar overweg’ loopt in mei en juni 2024 in alle 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. De campagne is zichtbaar middels gronduitingen, borden langs de weg en via een socialmediacampagne. Lees meer over de campagne op www.verkeerenmeer.nl/campagnes


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp