Doorbreek de cirkel van huiselijk geweld en kindermishandeling!

Geschreven door Op 7 september 2023

Doorbreek de cirkel van huiselijk geweld en kindermishandeling!
Kijk niet weg, praat erover, doorbreek de cirkel en stop het geweld

Op dinsdag 29 augustus opende burgemeester Joyce Langenacker, de foto-expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld.
De opening vondt plaats voor het gemeentehuis aan de Vondelstraat in Ouderkerk aan de Amstel.

WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is een reizende binnen- en buitenexpositie die dit jaar door de regio Amstelland reist. De expositie maakt op een laagdrempelige manier huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar in brede lagen van de bevolking en levert zo een bijdrage aan het uit de taboesfeer halen van dit onderwerp. De expositie is van 29 augustus tot 19 september 2023 te zien.

Taboe doorbreken
Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en de taboes daarom heen doorbreken is één van de lastigste opgaven die het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) heeft. Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt, het gebeurt achter de voordeur en er is, als je het gesprek al begint, altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen. Toch is het vaak een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?’, dat impact heeft en er mede voor kan zorgen dat de vicieuze cirkel van geweld wordt doorbroken.

Huiselijk geweld komt vaak voor
Uit onderzoek uit 2020 bleek dat 1,2 miljoen personen van 16 jaar en ouder in Nederland de voorgaande twaalf maanden slachtoffer waren geweest van een vorm van huiselijk geweld. Dit is 8% van de bevolking. Bij 820 duizend personen had dit een structureel karakter, dat wil zeggen dat ze het (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks meemaakten.
Onder huiselijk geweld vallen fysiek geweld, dwingende controle, stalking of seksueel geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de (brede) huiselijke kring, een gezins- of familielid, huisvriend of
(ex-)partner. Deze cijfers tonen aan dat het één van de grootste maatschappelijke problemen is binnen onze samenleving en ook in de regio Amstelland. Het gebeurt veelal niet in de openbaarheid en beperkt zich meestal niet tot één keer.

Expositie
WIJ…doorbreken de cirkel van geweld maakt met behulp van 30 krachtige portretten en de daarbij behorende indringende verhalen duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen, dat het niet mag en dat het niet oké is. We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof het niet bestaat. Of de verantwoordelijkheid hiervoor bij anderen neerleggen. Nee, JIJ kunt iets doen en er mede voor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. WIJ…geeft inzichten en voorbeelden hoe JIJ de cirkel van geweld kunt doorbreken.

Heeft u vragen over huiselijk geweld kom dan naar het inloopspreekuur Huiselijk Geweld.
Inloopspreekuur Huiselijk Geweld
Elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur is er een inloopspreekuur Huiselijk Geweld in het Dorpshuis in Duivendrecht. U kunt ook bellen, sms’en of stuur bericht via WhatsApp op het telefoonnummer (06) 48 93 72 20.

Ook kunt u kijken op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl of neem contact op met Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland, via telefoonnummer (0800) 2000 of via de chatfunctie www.020veiligthuis.nl. Contact opnemen kan ook anoniem.

Informatie over de expositie
Meer weten over de expositie kijk op www.stichtingopenmind.nl/wij

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp