Koninklijke decoraties voor Ans Quirijnen-Cocx en Hans Quirijnen

Geschreven door Op 11 september 2023

Na afloop van de door Stichting Oud Duivendrecht (SOD) georganiseerde Open Monumentendag in Duivendrecht, ontvingen medeorganisatoren Ans en Hans Quirijnen een bijzondere Koninklijke onderscheiding van burgemeester Joyce Langenacker, die aanwezig was op een speciaal georganiseerd afscheid.

Na 25 jaar ziel en zaligheid te hebben gestoken in de Stichting Oud Duivendrecht, met al haar activiteiten, was voor Ans het moment gekomen om haar afscheid van de stichting aan te kondigen. Een afscheid wat niet zomaar voorbij kon gaan, want naast familie en vele vrienden waren de gemeente bestuurders Joyce Langenacker en Paulette Koek-Baks bij het afscheid aanwezig met twee hele bijzondere onderscheidingen. Voor haar vele werk voor de stichting, en daarmee de belangen van Duivendrecht en haar burgers, kreeg Ans de onderscheiding: ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’. De burgemeester benoemde in haar speech een reeks activiteiten en rollen waaronder de strijd om het behoud van de twee boerderijen in Duivendrecht (Antonius Hoeve en Sophia’s Hoeve, wat nu Rijksmonumenten zijn, red.), de Open Monumentendagen, het schoolbestuur, het kerkbestuur, de tennisvereniging, VVE Waddenland en dus vooral 25 jaar bestuurslid van de SOD. Uiteraard nog veel meer waar in een later artikel nader op in zal worden gegaan.

In het kielzog van Ans werd haar man Hans Quirijnen (druk haar decoratie filmend) opgeroepen voor ook een Koninklijke onderscheiding: ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’. Hans, al de hele dag druk in de weer met de film ‘Opening station Duivendrecht (1993)’, was net als Ans zeer verrast en verguld. De burgemeester benoemde nog even de band: “Zonder Hans geen Ans, en zonder Ans geen Hans”.

Als kado bij afscheid van de stichting had Ans uit liefde voor haar dorp Duivendrecht, gekozen voor een tentoonstelling over de vogels in het Weidegebied in Duivendrecht. Een prachtige fotoreportage van Wiebe Maliepaard uit Duivendrecht. Wiebe had in opdracht van SOD in een jaar tijd duizenden foto’s geschoten, waarvan er nu een reeks te zien zijn in het Dorpshuis. De foto die Ans als mooiste beoordeelde hangt er niet, die foto was namens het gemeentebestuur het kado voor Ans en Hans.

Ans vertrekt na 25 jaar met een gerust hart uit het bestuur van SOD. Er hebben zich nieuwe bestuursleden aangemeld die mede de belangen, waaronder de historie en toekomst van Duivendrecht, gaan behartigen. En Ans, die blijft beschikbaar voor gevraagd en ongevraagd, gedecoreerd, advies.

 

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp