Groengebied Amstelland pakt uit in jubileumjaar

Geschreven door Op 2 mei 2022

Groengebied Amstelland viert in 2022 het 40-jarig bestaan. Het jubileumprogramma, dat uit diverse activiteiten bestaat, loopt van mei tot en met oktober. Natuurexcursies, wandeltochten, een fietstocht en een aantal fotowedstrijden staan de komende maanden op de rol. De jubileumdag is gekoppeld aan de jaarlijkse Amstellanddag op 12 juni. Een van de beheermedewerkers van GGA verzorgt dan twee rondleidingen door recreatiegebied Elsenhove, het eerste ingerichte recreatiegebied dat in 1983 werd aangelegd.

Belevingscadeautjes

Wie jarig is trakteert. Groengebied Amstelland (GGA) deelt daarom belevingscadeautjes uit. Het jubileumprogramma bevat activiteiten voor groot en klein. De vier wandeltochten van elk 10 km en de fietstocht van 40 km zijn beschreven in digitale routeboekjes met interessante en historische weetjes. Om de paar weken lanceert GGA een nieuwe route. De zeven natuurexcursies staan in het teken van weidevogels, dier- en plantsoorten in hoogveengebied en biodiversiteit. Jonge kinderen leren tijdens de excursie in het PENbos in Diemen spelenderwijs over planten en dieren. De vier fotowedstrijden zijn gekoppeld aan de thema’s Dieren, Water en Land, Genieten van de zomer en Polderlandschap. Elke winnaar ontvangt een smakelijke prijs. Alle activiteiten staan op www.groengebied-amstelland.nl.

Ontstaan Groengebied Amstelland

Veertig jaar geleden, op 1 januari 1982, startte de zogenaamde gemeenschappelijke regeling; een samenwerking tussen de gemeenten Amstelveen, Diemen, Amsterdam, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland. Vertegenwoordigers van deze partijen nemen zitting in het recreatieschap Groengebied Amstelland. De eerste plannen voor de inrichting van de randen van de stad stammen echter al uit 1958.

Beheer recreatiegebieden

Recreatie Noord-Holland beheert in opdracht van het recreatieschap de recreatiegebieden binnen Groengebied Amstelland. Centraal hierbij staat dat alle bezoekers naar hartenlust van de bijzondere omgeving kunnen genieten. Het landelijk gebied van 712 ha ligt tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal. In Groengebied Amstelland bevinden zich naast natuurgebieden en weilanden zoals de Middelpolder, Klein Duivendrechtsepolder en Gaasperzoom, ook diverse recreatiegebieden: de Ouderkerkerplas, de Hoge Dijk, Gaasperplas en het Diemerbos. Verder beheert GGA een aantal recreatieve erfjes langs de Amstel, waar kersen, noten en bessen geplukt mogen worden. Ook de pontjes over de Amstel vallen onder hun beheer.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp