Help Ouder-Amstel de Textielrace winnen, meedoen kan nog tot 27 juni

Geschreven door Op 18 juni 2024

De basisscholen uit Ouder-Amstel kunnen nog kleding gebruiken, Ouder-Amstel wil graag winnen. Aanmelden via de website textielrace.nl

Hoeveel oude kleren heb jij in je kast liggen? En wat doe je ermee als je ze niet meer draagt? Tien basisscholen uit Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk textiel te verzamelen voor een beter milieu. De school die het meeste textiel inlevert, wint een leuke workshop over hoe je van oude kleding iets nieuws kunt maken.

De Textiel Race is een wedstrijd tussen basisscholen om bewustwording te creëren over de impact van textiel op het klimaat. Wist je dat er elk jaar zo’n tien kilo textiel per persoon wordt weggegooid in Nederland? Dat is zonde, want veel textiel kan nog hergebruikt of gerecycled worden. Zo besparen we grondstoffen, energie en water. Bovendien helpen we mensen in arme landen die onze kleding kunnen dragen of verkopen.

De Textiel Race is op 3 juni gestart en loopt tot 27 juni. In die periode kunnen de leerlingen van de deelnemende scholen textiel inzamelen bij zichzelf, hun familie, vrienden en buren. Ze kunnen ook textiel ophalen bij mensen die zich aanmelden via de website textielrace.nl. Het textiel moet schoon en droog zijn, en mag van alles zijn: van shirts en broeken tot handdoeken en gordijnen. Het textiel wordt opgehaald door Kringloopwinkel Rataplan en Ceres-kringloop, die het sorteren en verwerken.

Op school leren de kinderen ook meer over de gevolgen van textielproductie en -consumptie voor mens en milieu. Ze krijgen tips om minder kleding te kopen, en om hun kleding te repareren, ruilen of upcyclen. Upcyclen betekent dat je van iets ouds iets nieuws maakt, bijvoorbeeld door te knippen, naaien, borduren of verven. De school die de Textiel Race wint, krijgt een workshop upcycling van een professionele ontwerper.

Dus doe mee en steun de basisscholen in jouw gemeente! Samen kunnen we een verschil maken voor een duurzamere wereld. Kijk op textielrace.nl voor meer informatie en om je aan te melden voor de textielinzameling. Wie weet komt er binnenkort een enthousiaste leerling bij jou aan de deur met een grote zak!

Auteur: Daniel Zondervan

Foto: Jammfm


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp