Informatie over AED-procedures in Ouder-Amstel

Geschreven door Op 23 juni 2024

Recent werd er in de Facebookgroep “Ouder-Amstel onderonsje” een interessante vraag gesteld door Sabine Samon over het AED-proces in de gemeente. Haar zoektocht naar informatie leidde tot enkele waardevolle inzichten, die we hier graag delen.

Informatie van de Gemeente en Hartstichting

De gemeente Ouder-Amstel verwijst op haar website naar de Hartstichting voor informatie over het gebruik van AED’s (Automatische Externe Defibrillators). De Hartstichting geeft echter aan dat er geen openbaar register van AED’s beschikbaar is. Alleen geregistreerde burgerhulpverleners kunnen inloggen en toegang krijgen tot de locaties van AED’s via Hartslagnu.nl. Meer informatie is te vinden op de gemeentelijke website en de website van de Hartstichting.

Reactie van Esther Landman-van der Boom

Esther Landman-van der Boom, reanimatiecoördinator bij Amsterdam UMC locatie AMC en extern reanimatie-instructeur, gaf een uitgebreide reactie op de vraag van Sabine. Hier zijn de belangrijkste punten uit haar uitleg:

1. Inschrijving als Burgerhulpverlener: Mensen met een NRR-certificaat Basic Life Support (BLS) kunnen zich inschrijven bij [Hartslagnu.nl](https://hartslagnu.nl). Dit account geeft toegang tot de actuele locaties van AED’s en stelt de hulpverlener in staat om oproepen te ontvangen.

2. Voordelen van Registratie: Alleen geregistreerde burgerhulpverleners krijgen oproepen en kunnen de actuele AED-locaties zien. Zonder inschrijving mist men mogelijk cruciale oproepen, waardoor hulpverlening kan worden vertraagd.

3. Dynamische Lijst van AED’s: Een aparte lijst van AED-locaties is vaak niet actueel, omdat AED’s regelmatig toegevoegd of verwijderd worden. De meldkamer van Amsterdam baseert haar oproepen op de gegevens van Hartslagnu.nl.

4. Belang van Training: Hoewel een AED een reanimatie kan starten, is het belangrijk om een training te volgen om de procedure goed te begrijpen en voorbereid te zijn op de intensiteit van een reële situatie.

5. Openbare Kaart: Er is een openbare kaart beschikbaar via de Hartstichting waarop enkele AED-locaties zonder inloggen zichtbaar zijn. Deze kaart is te vinden op de website van de Hartstichting.

6. Bereidheid tot Vragen Beantwoorden: Esther Landman-van der Boom biedt aan om eventuele vragen over reanimatie en AED-gebruik te beantwoorden.

Initiatief vanuit de Gemeente en de Gemeenschap

Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer transparantie en toegankelijkheid rondom de locaties van AED’s. Hoewel een centrale, openbare lijst uitdagingen kent, zoals het bijhouden van actuele gegevens, zou een gezamenlijk initiatief van de gemeente en de gemeenschap nuttig kunnen zijn.

Wil je meer weten of heb je vragen over AED’s en reanimatie? Neem contact op met een reanimatie-instructeur of bezoek de genoemde websites voor meer informatie.

Voor meer details en deelname aan burgerhulpverlening, kun je je inschrijven op Hartslagnu.nl.

Auteur: Martin Roodenburg

Foto: Jammfm


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp