Omwonenden Schiphol eisen minder vluchten om overlast te verminderen

Geschreven door Op 25 mei 2024

Omwonenden van Schiphol, waaronder inwoners van Uithoorn en De Kwakel, ervaren al jaren grote overlast van de luchthaven. Stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder (RBV) spande recent een rechtszaak aan, en in maart oordeelde de rechtbank dat de Nederlandse Staat meer moet doen om de hinder te beperken. In april debatteerde de Tweede Kamer over mogelijke oplossingen, zoals een nachtsluiting, maar Gemeente Uithoorn blijft bij het standpunt dat een krimp van Schiphol de enige échte oplossing is.

Wethouder Hoekstra begrijpt de roep om nachtsluiting, maar benadrukt dat dit slechts een gedeeltelijke oplossing biedt. “De grootste hinder treedt juist op tijdens de avondpiek tussen 21.00 en 22.00 uur,” aldus Hoekstra. “Om slaapverstoring echt te voorkomen, moet je ook kijken naar de piekmomenten tussen 20.00 en 8.00 uur.”

De gemeente maakt zich zorgen over de verschuiving van nachtvluchten naar andere tijdstippen, wat kan leiden tot meer overlast op de Aalsmeerbaan. Hoekstra: “Slaapverstoring is ernstig, maar constante stress en geluidsoverlast overdag en ’s avonds zijn ook slecht voor de gezondheid. Minder vluchten op de Aalsmeerbaan is de enige echte oplossing.”

Uithoorn zet zich actief in voor minder overlast door Schiphol. Voor het Tweede Kamerdebat in april sprak Hoekstra met verschillende Kamerleden en benadrukte hij de groei van Schiphol op de Aalsmeerbaan. Kamerleden vroegen de minister welke maatregelen hij gaat nemen om de overlast te verminderen. De minister beloofde aanpassingen in wet- en regelgeving.

Het kabinet blijft achter het krimpbesluit staan, waarvoor een procedure in Brussel loopt. Toch blijft de discussie ingewikkeld door de belangen van de luchtvaartmaatschappijen. Een hoofdlijnenakkoord toont dat het nieuwe kabinet de rechtsbescherming van omwonenden wil verbeteren, met behoud van de netwerkkwaliteit van Schiphol.

De gemeente Uithoorn blijft strijden voor een gezonde leefomgeving voor haar inwoners. Wethouder Hoekstra: “Elke maatregel moet bijdragen aan het verminderen van de overlast. Het idee dat een maatregel tot meer vluchten op de Aalsmeerbaan zou leiden, kunnen we niet accepteren.”

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: Gemeente Uithoorn

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp