Zorgwekkende Aanpak bij Bestrijding Aziatische Hoornaar

Geschreven door Op 25 mei 2024

De Wespenstichting luidt de noodklok over de huidige aanpak van de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Sinds deze invasieve soort in 2017 in Zeeland opdook, heeft hij zich snel verspreid door Nederland, wat tot paniek heeft geleid onder bijenhouders en natuurliefhebbers.

Volgens voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting wordt de bestrijding bemoeilijkt doordat veel mensen de Europese hoornaar en andere inheemse wespen aanzien voor de Aziatische hoornaar. Dit leidt tot onnodige vangsten en vernietiging van inheemse insecten. “Het inschakelen van burgers voor de bestrijding heeft tot gevolg dat men massaal wespenkoninginnen vangt en beginnende wespennesten verstoort,” aldus Fleurke. “Dit pakt nadelig uit voor de inheemse insectenpopulatie.”

De berichtgeving over de Aziatische hoornaar draagt bij aan de verwarring. Sensationele termen als ‘monsterwesp’ en ‘horrorwesp’ en foutieve afbeeldingen van Europese hoornaars hebben geleid tot een gebrekkige kennis bij het publiek. Hierdoor worden onschuldige insecten vaak onterecht gedood.

De Wespenstichting roept op om het grote publiek niet langer te betrekken bij de bestrijding van de Aziatische hoornaar. “Laat dit werk over aan deskundigen die weten wat ze doen. Maak het middel niet erger dan de kwaal,” stelt de stichting. Het gebruik van koninginnenvallen en het actief zoeken naar wespennesten moet stoppen om verdere schade aan de inheemse insectenpopulatie te voorkomen.

Inheemse wespen spelen een cruciale rol in het ecosysteem door plaagdieren onder controle te houden. De huidige aanpak bedreigt deze balans en kan leiden tot een verarming van de biodiversiteit. De Wespenstichting benadrukt het belang van een meer doordachte en deskundige benadering bij de bestrijding van de Aziatische hoornaar.

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: De Wespenstichting
Bron: De Wespenstichting


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp