Opvang van vluchtelingen in Ouder-Amstel: een verslag van de informatieavond

Geschreven door Op 16 juni 2024

Op woensdag 16 juni 2024 vond de tweede informatieavond over de opvang van vluchtelingen in Ouder-Amstel plaats. De gemeente heeft de taak om 91 vluchtelingen te huisvesten, waarvan 30 al een plek hebben gevonden. De overige 61 vluchtelingen zouden mogelijk ondergebracht kunnen worden in het voormalige gebouw van Waternet aan de Spaklerweg in Duivendrecht/Overamstel, of in een locatie aan de Hoogendijk in Ouderkerk. De informatieavond was bedoeld om de inwoners te informeren over de plannen en de mogelijkheden om mee te denken en te helpen.

Belangrijkste punten

  • De gemeente wil de vluchtelingen een veilig en waardig onderdak bieden, met respect voor hun privacy en autonomie. De vluchtelingen hebben een verblijfsvergunning en mogen werken en studeren in Nederland.
  • De locatie aan de Spaklerweg is geschikt voor maximaal 40 vluchtelingen, die in kleine wooneenheden zouden kunnen wonen. De locatie is dicht bij het openbaar vervoer, winkels en voorzieningen. De gemeente is in gesprek met de eigenaar van het pand, die bereid is om het te verhuren voor een periode van vijf jaar.
  • De locatie aan de Hoogendijk is geschikt voor maximaal 21 vluchtelingen, die in een voormalige boerderij zouden kunnen wonen. De locatie is landelijk gelegen, met veel groen en ruimte. De gemeente is in gesprek met de eigenaar van het pand, die bereid is om het te verkopen voor een redelijke prijs.
  • De gemeente wil de inwoners betrekken bij de opvang van de vluchtelingen, door hen te informeren, te raadplegen en te ondersteunen. De gemeente wil ook de samenwerking zoeken met lokale organisaties, zoals scholen, verenigingen, kerken en bedrijven, die een rol kunnen spelen in de integratie en participatie van de vluchtelingen.

Oproep tot betrokkenheid

De informatieavond was goed bezocht, met bijna vijftig bezoekers. De meeste bezoekers waren positief of neutraal over de opvang van de vluchtelingen, en stelden constructieve vragen en suggesties. Een aantal bezoekers was echter teleurgesteld of kritisch, en verliet voortijdig de zaal. De gemeente begrijpt dat de opvang van vluchtelingen een gevoelig onderwerp is, dat verschillende meningen en emoties oproept. De gemeente wil daarom graag in gesprek blijven met alle inwoners, en hen uitnodigen om mee te denken en te helpen bij de opvang van de vluchtelingen. De gemeente gelooft dat de opvang van vluchtelingen een kans is om de sociale cohesie en diversiteit in Ouder-Amstel te versterken, en om de vluchtelingen een nieuw thuis te bieden. De gemeente roept daarom alle inwoners op om zich aan te melden als vrijwilliger, buddy, gastgezin, taalmaatje, werkgever, of op een andere manier bij te dragen aan de opvang van de vluchtelingen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de gemeente via gemeente@ouder-amstel.nl

Auteur: Martin Roodenburg

Foto: Jammfm


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp