Spaans bedrijf dat mega-wegenbouwproject moet uitvoeren verwikkeld in tal van corruptieonderzoeken

Geschreven door Op 13 oktober 2019

Het Spaanse bedrijf FCC dat een van de grootste wegenbouwprojecten van Nederland moet gaan uitvoeren, de vernieuwing van de snelweg A9, is verwikkeld in tal van corruptieonderzoeken in Spanje en Zuid-Amerika. Met het project in opdracht van Rijkswaterstaat is 800 miljoen euro gemoeid.

Het beursgenoteerde FCC wordt in Spanje onder meer verdacht van de omkoping van regionale en lokale politici van de Spaanse conservatieve partij Partido Popular in ruil voor overheidscontracten. In Zuid-Amerika lopen onderzoeken naar mogelijke smeergeldbetalingen door FCC voor bouwopdrachten van onder meer een snelweg, een brug en een metro. 

Het werk aan de snelweg in Amstelveen is het eerste grote werk in de Nederlands infrastructuur dat zal worden uitgevoerd door een grotendeels buitenlands consortium. Buitenlandse bouwers spelen een steeds grotere rol in de Nederlandse grond-, weg- en waterbouw. De groep die de A9 mag vernieuwen, staat onder leiding van de grote Australische investeringsbank Macquarie. Ook het Duitse technologiebedrijf Siemens is deelnemer.

In februari deed de fiscale opsporingsdienst Fiod een inval bij het Nederlandse Strukton. Dat wordt verdacht van het betalen van smeergeld voor een metro-opdracht in Saoedi-Arabië.

Vijf weken geleden maakte Rijkswaterstaat bekend dat het A9-project definitief was gegund aan de groep rond Macquarie. FCC stond in het persbericht van de dienst al gemeld als deelnemer. Naar de Spaanse bouwer loopt bij Rijkswaterstaat ook nog een apart integriteitsonderzoek. 

Bron: Volkskrant


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp