Tjaskermolen Gaasperplas krijgt nieuw leven

Geschreven door Op 10 juni 2024

In het recreatiegebied Gaasperplas van Recreatieschap Groengebied Amstelland staat een zogenaamde paaltjasker; een eenvoudig windmolentje bedoeld om kleine stukken land droog te malen. De tjasker was ooit onderdeel van de tuinbouwtentoonstelling Floriade in 1982. Omdat de molen op de huidige plek niet meer kan draaien, hebben de gemeente Amsterdam en het recreatieschap de handen ineengeslagen voor een verhuizing naar een oeverlandje langs rivier het Gein. Na restauratie kan het molentje weer draaien en water wegpompen.

Versleten en werkeloos

De tjasker, gebouwd in 1978 en oorspronkelijk afkomstig uit Friesland, is al lang niet meer in gebruik. De houten constructie is grotendeels versleten, de watergoten zijn verdwenen en de molen kan niet meer draaien, omdat omliggende bomen de wind tegenhouden. De kosten voor herstel en onderhoud van de tjasker zijn te hoog voor een werkeloze molen.

Restauratie en nieuwe locatie

De molen kan echter zijn oorspronkelijke functie als watermolen terugkrijgen op een oeverlandje langs het Gein, een riviertje op een paar kilometer afstand van de Gaasperplas. De eigenaar van het oeverlandje, zelf ook molenaar, startte in 2023 een initiatief om de molen te laten verplaatsen en weer maalvaardig te maken. De molen komt in beheer en onderhoud van een molenvereniging en draagt bij aan het wegpompen van water bij wateroverlast. In samenwerking met de gemeente Amsterdam schenkt Recreatieschap Groengebied Amstelland de molen daarom aan de beheerder van het oeverland. De molen komt daarmee buiten de gemeentegrens van Amsterdam en het beheergebied van Recreatieschap Groengebied Amstelland te staan.

Verhuizing

De verhuizing van de tjaskermolen verloopt in 2 fasen. Op 10 juni is de molen van het eilandje gehaald. Allereerst reist deze vervolgens naar een restauratiewerkplaats in Aalsmeer voor een door de nieuwe eigenaar bekostigde opknapbeurt. De restauratie vergt vanzelfsprekend flink wat tijd. Vermoedelijk in het voorjaar van 2025 krijgt de tjasker op het oeverlandje langs de Gein zijn definitieve plek. Een vrijwillige molenaar zorgt voor de bediening van het molentje.

Invulling lege plek

Eenmaal verhuisd laat de tjasker een leeg eilandje achter. Recreatieschap Groengebied Amstelland denkt nog na over een passende invulling van dit plekje. Het recreatieschap houdt geïnteresseerden hierover via de website www.groengebied-amstelland.nl en de Facebookpagina op de hoogte. In elk geval komt er een bordje te staan waarop de tjasker geëerd wordt als uniek object in het park met een routebeschrijving naar de nabijgelegen nieuwe locatie.

Meer over Groengebied Amstelland? www.groengebied-amstelland.nl

Auteur: Daniel Zondervan
Bijschrift foto: Groengebied-Amstelland (De tjaskermolen op de oude plek in het Gaasperpark)

 

Groengebied Amstelland
Groengebied Amstelland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel en Diemen en de provincie Noord-Holland. Recreatie Noord-Holland beheert in opdracht van het recreatieschap de recreatiegebieden binnen Groengebied Amstelland. Centraal hierbij staat dat alle bezoekers naar hartenlust van de bijzondere omgeving kunnen genieten. Samen zorgen zij voor beheer en ontwikkeling van de recreatiegebieden tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Meer informatie over nieuws en de activiteiten in de gebieden is te vinden op www.groengebied-amstelland.nl en de Facebookpagina.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp